IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов продукт дава възможност за дялова собственост на имоти по Черноморието

Срещу 5 хил. евро инвеститорите могат да закупят 1/16 от студио в луксозен комплекс по Черноморието

16:41 | 28.04.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Комплекс &quot;Калиакрия&quot;<br />
	Снимка: MOi Klub</p>

Комплекс "Калиакрия"
Снимка: MOi Klub

Българското дружество Мой Клуб ООД обяви старта на нов инвестиционно-туристически продукт, който дава възможност за дялова собственост (на англ. fractional ownership) върху български ваканционни имоти.

Според условията на продукта инвеститорите могат да закупят минимален дял от 1/16 от апартамент в наш ваканционен курорт, казаха от компанията пред журналисти днес.

На въпрос на Investor.bg от компанията обясниха, че минималната цена на дял от студио в един от двата комплекса на Черноморието, които се предлагат в момента, е 5 хил. евро.

Покупката на този дял дава възможност на собствениците да ползват имота в продължение на три седмици на година, като собствеността може да се разменя, продава, отдава под наем, наследява и т. н.

За продан на разположение са също и дялове от едностаен апартамент с минимална цена от 7 хил. евро в компекс „Морски рай“ в местността Бялата лагуна край Балчик, както и едностаен апартамент на цена от близо 8 хил. евро в комплекс „Калиакрия“ между Балчик и Каварна. 

Собствеността дава възможност на притежателите да разменят правото си на ползване на имота срещу почивка в луксозни имоти в над 70 държави по света, част от различни глобални мрежи за споделено ползване на ваканционни имоти, с които българската компания работи. За да се възползват от тази алтернатива, собствениците заплащат такса от 99 евро на седмица за почивка в имот, различен от техния.

При положение, че не искат да използват имота си дадена година, компанията може да го отдаде под наем, като собственикът получава приходите.

Дяловата собственост на имоти идва на родния пазар

По думите на Гарет Едуърдс, консултант по разработване на продукта, този модел се различава от споделеното ползване на имоти, известна като „таймшеър“ (от англ. timeshare). При последната собствениците купуват правото да използват даден имот през определен период от годината, докато при споделеното ползване те притежават правото на собственост върху имота.

От компанията обясниха, че всеки имот, включен в проекта MOi Klub, в който собствениците могат да закупят дял, се обособява като собственост на различно дружество с ограничена отговорност, чийто капитал е разделен на 16 дяла. По този начин собствениците закупуват дял от това дружество, който им гарантира собствеността върху имота.

Наред с цената за придобиване на дела, собственикът заплаща и годишна такса за управление. За имотите, които се продават в момента, тя е от порядъка на 250 и 270 евро на година, в които влизат управление и поддръжка на имота, застраховка, счетоводство, годишно данъчно консултиране и др.

В началото на миналата година Едуърдс обяви пред Investor.bg подобна възможност за членство в друг клуб за дялова собственост. Тогава компанията Bulgarian Property Consultants (BPC) даваше възможност за собственост на дял от един от 22 апартамента в комплекс Cabacum Beach Club край Варна. Цената на един дял в този клуб започваше от 3999 евро.

Пазар от 1,8 млрд. долара

Дяловата/частична собственост съществува като установена система от 16 години, като в различните държави тя е регламентирана под различни юридически форми.

„Другите държави имат конкретни закони, които са създадени за защита на собсвениците на дялова собственост“, обясняват от компанията.

Тъй като в България този вид собственост не е третирана от конкретни законови разпоредби, MOi Klub e избрал Търговския закон за защита на собствениците и собствеността.

Мрежата от сайтове и компании за размяна по света съществува в повече от 76 страни, в които са включени над 7000 курорта (вилни селища), както и много индивидуални имоти, за които няма точна статистика. В световен мащаб индустрията се оценява на 1,8 млрд. долара.

Според проучване, направено от американската консултантска фирма в областта на дяловата собственост и недвижимите имоти North Course, броят на курортите в Европа се е увеличил с близо 900 между 2008 и 2010 г. Според проучването 46% от участвалите домакинства в Европа заявяват, че биха желали да инвестират в дялова собственост, 49% твърдят, че техният модел на пътуване няма да се промени в близко бъдеще. Общо 35% смятат, че една от най-важните причини да им харесва идеята е, че споделят задължения по поддръжка и данъци, а 28% отчитат като предимство възможността за достъп до по-скъпи имоти, които иначе не биха могли да си позволят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 13 години
Ани по света има милиони ЛИВАДИ това си мнооогоооо права. Едно му е хубаво на българската МНИТЕЛНОСТ че лесно отсява ИЗМАМАТА ха ха ха Я пак ни обесни за ДАЛАВЕРКАТА да платиме 5 хилки за правото да плащаме после още по 250 на година ха ха ха .Ха ха ха я да извадим калема ! Минимум 5 хилки инвестиция това си е 250 на година ПРОПУСНАТИ лихви + 250 такса на година + 99 за друга локация = 600 $ ха ха ха ами това си е цената за аликлузив за седмица в приличен комплекс навсякъде по света бе мила !Да знаеш ВСЯКА МИНУТА НА ТОЗИ СВЯТ СЕ РАЖДА НОВ БАЛЪК !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
ani_an
преди 13 години
Таймшеър и дялова собственост са различни неща. Добре е, когато нещо се коментира и му се дават оценки, първо да се познава добре. Не може така да се анатемосва продукт, фирма, услуга без да имаме реална представа за бизнеса на тези хора. Статията дава информация за нещо ново, но преди да го оценим, трябва да научим повече. След като в света тази система се използва от милиони хора, и това е доказуемо, пак ние ли ще сме тези дето ще кажем, че не става?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 13 години
Ключът от палатката е таксата за управление.Аз лично не бих се възползвал от такава оферта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Не, не, въобще не сте разбрали идеята. Плащате 5000 евро за да придобиете правото да плащате още 250 евро годишно!Шегата на страна, при пропуснати ползи от 200-250 евро върху началната вноска, разправии със съползватели и пословичната незащитимост на правата си в България, кой би бил достатъчно луд да се занимава??? За 500 евро на седмица има добри оферти по цялото Черноморие, а който може да почива по 3-4 седмици лятото едва ли ще му е проблем да си купи вила ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Deripaska
преди 13 години
Има и голяма разлика какво получаваш срещу тези 5000 евро! 3 седмици през август може и да си струват 5000 евро, но 3 седмици през януари на Балчик определено не си струват 5000 евро :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Deripaska
преди 13 години
Преди да има специален закон за таймшеринга, който да защитава правата на собствениците на седмици ще е много рисково да се "инвестира" в подобен продукт. Най-рисковият момент е липсата на контрол върху таксите за управление, които достигат някой път до цената на една нормална почивка в хотел от подобна класа!Ако всичко се прави коректно обаче има резон в това да си поделиш с още 4-5 души разходите за покупкупка и поддръжка на ваканционен имот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
asen_g
преди 13 години
Студио 1/16 за 5000 евро значи цялото студио излиза 90 000 евро + 250 евро такси x 16 'собственика' дава 4 000 евро или общо тези юнаци искат да продадат студио за 90 000 евра и отделно да събират 4000 евро годишна рента от т.нар. "група собственици".... Да как само не са се сетили да прдложат подобна схема само че нека е с цена 1 долар - предлагаме я на 1 000 000 човек - всеки ще е собственик и цената на студиото вече ще е добра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
Капан за ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Мажоритаря
преди 13 години
За сведение тозинструментизобщо нее нов... Още 2007-2008 имаше в (София такава фирма, която предлагаше същите услуги, но тя фалира...Иначе тази "инвестиция" е лишена от инвестиционна логика сама по себе си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още