IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво би отговорил Бернанке по време на първата пресконференция на Фед?

Икономисти споделят пред MarketWatch какво биха го попитали, как очакват той да им отговори и как би им се искало

18:55 | 22.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Какво би отговорил Бернанке по време на първата пресконференция на Фед?

В навечерието на първата редовна пресконференция на Федералния резерв, MarketWatch покани икономисти и наблюдатели на дейността на щатската централна банка да зададат своите въпроси, както и да предположат какво ще им отговори председателят на Фед Бен Бернанке.

Има доста за питане – от това какво ще прави централната банка, след като приключи програмата си за вливане на ликвидност в икономиката чрез покупка на ДЦК на стойност 600 млрд. долара до бъдещото проявление на инфлацията, която пълзи нагоре заедно с цените на енергията и храните.

Ето няколко възможни въпроса към Бернанке заедно с евентуалните му отговори:

Лайл Грамли, старши икономически съветник в Potomac Research Group и бивш гуверньор на Фед:

Имайки предвид ръста в цените на петрола, някои други суровини, храните и вносните стоки, не трябва ли Федералният резерв да затегне паричната политика, за да предотврати покачването на инфлацията?

Какво би отговорил Бернанке:

Ние смятаме, че същинската инфлация (без храните и енергията) ще остане под контрол, а общата ще намалее, след като поскъпването на петрола и другите основни суровини приключи. Това се случи при последните два скока на петрола от 1999-2000 и 2007-2008.

Инфлационните очаквания остават стабилни, а това възпрепятства пренасянето на общата инфлация върху същинската. Също така в икономиката има значителен свободен капацитет, който държи ниски заплатите и производствените разходи. 

Трябва обаче да сме бдителни относно покачване на по-дългосрочните инфлационни очаквания и значително повишаване на същинската инфлация. Ако това се случи ще се наложи да действаме, тъй като сме твърдо решени да поддържаме ценовата стаилност.

Засега обаче вярваме, че подходящата монетарна политика е тази, която продължава да подкрепя протичащото възстановяване на икономиката, което показа признаци на забавяне през първото тримесечие.

Какво трябва да отговори: Същото.

Майкъл Моран, главен икономист в Daiwa Capital Markets America:

Настоящата политика на Фед бе продиктувана от кризата на финансовите пазари и дълбоката икономическа рецесия. Какво би накарало централната банка да я изостави?

Какво би отговорил Бернанке:

Ние вече премахнахме някои от извънредните мерки. Все още обаче икономиката изостава и в двата прерогатива на Фед – инфлация и заетост. Затова смятаме, че политиката ни трябва да остане гъвкава. Наясно сме с рисковете и следим ситуацията отблизо, като притежаваме инструменти, с които да реагираме навреме.

Какво трябва да отговори:

Докато инфлационните очаквания остават стабилни, ще се придържаме към настоящата политика. Ако те започнат да се променят, ще затегнем паричната политика, ако се наложи – с крути мерки.

Джош Шапиро, главен икономист за САЩ в MFR:

Какво ви дава увереност, че икономическото възстановяване, на което сме свидетели, не е просто резултат от безпрецедентните фискални и монетарни стимули, и следователно остава уязвимо при оттеглянето или намаляването им?

Какво би отговорил Бернанке:

Ще посочи подобрените тенденции на трудовия пазар.

Какво трябва да отговори:

Не съм толкова убеден, че сме в състояние на устойчиво възстановяване. Най-голямото ми опасение е да не се окаже, че всичко, което мащабните икономически стимули са направили е да пренесат дисбалансите от частния в публичния сектор, като по този начин само сме отложили плащането на цената за балоните при кредитите и активите.

Робърт Бруска, главен икономист във FAO Economics:

Мислите ли, че ще има нужда от ново вливане на ликвидност и какви доказателства имате, че досегашното имаше ефект? Смятате ли, че намаляването на дълговете ще доведе до нужда от допълнителна ликвидност, която да поддържа растежа на икономиката?

Какво би отговорил Бернанке:

Да, вливането на ликвидност работи. Икономиката се връща към растеж – виждаме известно подобренив в заетостта, а дефлационните тенденции бяха обърнати. По отношение на бъдещето, винаги сме казвали, че при нашите срещи се ръководим от конкретната ситуация и така вземаме решение дали да действаме. Ще продължим така и занапред.

Ако в даден бъдещ момент прекратим вливането на ликвидност, а впоследствие, при все още ниски лихви, се окаже, че отнова са нужни стимулиращи мерки – тогава пак ще го обсъдим. То е вече установен инструмент.

Какво трябва да отговори: Същото.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още