IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повишения за индексите на Wall Street

Инвеститорите бяха окуражени от добри икономически новини и пренебрегнаха някои разочароващи тримесечни корпоративни отчети

23:36 | 15.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Повишения за индексите на Wall Street

Американските акции приключиха с повишения петъчната сесия, след като инвеститорите бяха окуражени от добри икономически новини и пренебрегнаха някои разочароващи тримесечни резултати, в навечерието на седмица, изпълнена с важни корпоративни отчети, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), се повиши с 0,5% до ниво от 12 342 пункта, S&P 500 се покачи с 0,4% до 1 320 пункта, а Nasdaq Composite прибави 0,2% до 2 765 пункта.

”Мисля, че пазарът днес показа известна устойчивост”, заявява Пол Бриганди, вицепрезидент Търговия в Direxion Funds.

„Това е бавно, но стабилно покачване, след като голяма част от добрите икономически новини вече са калкулирани в цените”, коментира той.

Акциите на Bank of America поевтиняха с 2,4%, след като печалбата й за първото тримесечие се оказа по-слаба от пазарните прогнози.

Акциите на Google се сринаха с 8,3% след новините за голямото увеличение в оперативните й разходи, което ограничава печалбата на интернет компанията през миналото тримесечие.

Инвеститорите са загрижени, че новият изпълнителен директор на търсачката Лари Пейдж преследва твърде агресивно ръст в приходите, което може да го отклони от печалбата.

„Компаниите изглежда отчитат силни приходи, но слаби печалби, което говори, че маржовете на рентабилност са били засегнати”, констатира Фил Орландо, главен пазарен стратег във Federated Investors.

Той се аргументира с три факта: деветгодишен пик в производителността на труда, понижение в разходите за производство на единица продукт през последните две години и ръст на инфлацията.

Според него устойчивият ръст на производителността показва, че фирмите имат нужда да наемат служители, което може да предизвика повишение на заплатите. От друга страна много компании не са успели да пренесат в крайните цени повишените си разходи за суровини.

Данните за инфлацията в САЩ от днес показаха, че тя се е ускорила до 2,7 на сто през март в унисон с поскъпването на живота в еврозоната и Китай. Това е най-високата годишна инфлация в страната от декември 2009 г.

Другите икономически данни показаха, че индустриалната продукция е нараснала с 0,8% през март, като запълненият капацитет се е увеличил до 77,4% от 76,9% през февруари. Производственият Empire State Index се повишава през април до 21,7 пункта от 17,5 през март.

Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет се покачва до 69,6 пункта през април от 67,5 пункта през март - повече от медианната прогноза за 68,5 пункта на икономисти, запитани от Ройтерс.

Петролът се повишава с 1,2% - тип Брент се търгува на ниво от 123 долара за барел, а американсият струва 109 долара.

Златото прибавя 1% до 1487 долара за унция, еврото поевтинява с 0,4% до 1,442 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК се понижава с 0,09 процентни пункта до 3,41%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още