IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдъри: Залозите на Goldman срещу петрола са добър момент за покупка

Фундаментално едва ли може да се разчита на значително отстъпление на петрола при настоящите слаби нива на долара

17:08 | 13.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Трейдъри: Залозите на Goldman срещу петрола са добър момент за покупка

Ако инвеститорите последват съветите на Goldman Sachs за продажба на петрол, то вероятно ще имаме единствено краткосрочен момент на спад на котировките, подходящ за покупки. Такова е мнението на анализатора на CNBC Джеф Кокс.

Подобно виждане споделят опитни трейдъри, които изразяват сериозно съмнение относно доводите на инвестиционната банка.

„Вчера музиката внезапно спря и всички панически започнаха да търсят свободен стол, на който да седнат. Такива обаче нямаше много. Вратата бе затворена и нямаше как да се излезе и паниката взе връх“, описва метафорично пазарната ситуация от вчера анализаторът Денис Гартман.

Паниката, която доведе до спад в цената на петрола от над 3 на сто във вчерашната търговска сесия, бе предизвикана от съвет на анализаторите на Goldman Sachs за затваряне на дългите позиции заради неясни в краткосрочен план пазарни перспективи.

Мнението на Гартман e, че техническите индикатори сигнализират, че продажбата в настоящия момент би могла да се окаже сериозна грешка.

Причина за това виждане е представянето на петрола сорт брент. Той продължава да се представя доста по-стабилно в сравнение с лекия суров петрол, търгуван в САЩ. Тази тенденция започна при прехвърчането на искри в Близкия Изток и Северна Африка, в резултат на които петролът е поскъпнал с над 20% за последните месеца.

Брентът все повече се превръща във важен за определянето на енергийните цени фактор, а тезата на Goldman за предстоящ спад на цените почива на това, че в Либия ситуацията утихва и може да се стигне до по-устойчиво поевтиняване на суровината.

Накратко, Goldman разчитат на солидна доза надежда, за да се сбъдне сценарият им.

В материала на CNBC се посочва, че докато не се стигне до някакъв катализатори, който да предизвика ръст в цената на американския долар, едва ли може да се очаква спад на интереса към търговията със суровини.

„Ако доларът беше по-силен и рисковата премия вървеше към спад, то тогава можеше да се стигне до по-значително отстъпление на цените. Като се вгледам в икономиката и долара обаче мисля, че все още ще наблюдаваме ръст в цената на петрола“, коментира Тод Хоруиц от Adam Mesh Trading Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
madcow
преди 13 години
Факт ... хехе, забавно ми е как хората могат да се фиксират на незначителни детайли и да викат как финансовите пазари били рулетка, а когато участват в такава почват да се оправдават, че не били ...Може ли едно кило злато днес да струва повече от вчера? Може ли литър петрол да е по-ценен утре отколкото днес?! Няма как да се случи, ама наивниците вярват ли вярват ...После JPMorgan си дават отчет с колосални печалби, и то точно на врата на тия наивници. Танцувайте си, като ви кефи, ама да не ревете като нямате столче ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Хехе, а това че петрола беше $85 преди Египет и Либия кой го отчита?Подобен бърз и силен ръст до над $100 е нездравословен и да се смята че ще се задържи дълго е леко наивно. Голдман се основават на това че поне 17% от ръста е чисто СПЕКУЛАТИВЕН и няма фундамент - затова и препоръчаха продажби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още