IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня с над 5,7% за два дни*

Докладът на Goldman Sachs и влошените очаквания за икономическия ръст на САЩ предизвикаха закриване на позиции

08:57 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поевтиня с над 5,7% за два дни*

Цената на петрола се смъкна с над 3% във вчерашната редовна сесия, в резултат на което котировките загубиха повече от 5,7 на сто спрямо нивата си от петък. Основна роля за натиска върху цените оказаха влошените перспективи за американската икономика, както и призивът на Goldman Sachs за излизане от петролния пазар.

В рамките на втората сесия за седмицата петролните контракти с доставка през март поевтиняха с 3,2 на сто до 106,36 долара за барел. Този спад дойде след понижението от 2,5 на сто от понеделник, като освен това е и най-големият в рамките на един ден за последния месец, пише MarketWatch.

Разколебаващо на пазарните настроения подействаха очакванията на американското търговско министерство, според които търговската активност в САЩ се забавя.

Освен това редица икономисти коригираха надолу прогнозите си за ръста на американската икономика, което върви и с понижение на очакванията за потреблението на петрол.

В понеделник Международният валутен фонд понижи прогнозата си за икономическия ръст на САЩ, Китай и Япония. С оглед факта, че това са най-големите потребители на петрол в света, върху котировките се усети силен натиск.

За него допринесе и препоръка на американската банка Goldman Sachs, която посъветва клиентите си да затворят дългите си позиции на петролния пазар.

На борсата в Лондон петролът от сорта брент с доставка през май поевтиня с 2,3 на сто до 121,16 долара за барел.

В днешната електронна търговия в Азия американският лек суров петрол поскъпва леко с 0,3% до 106,59 долара за барел, докато брентът се търгува с повишение от 0,7% до 121,73 долара за барел.

* Актуализирано към 8:55 ч. българско време

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още