IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата икономика връзва ръцете на Английската централна банка

Основният лихвен процент в страната остава на рекордно ниското си ниво от 0,5% за втора поредна година

14:32 | 07.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Нестабилната&nbsp;британска икономика не&nbsp;позволява на АЦБ да вдигне лихвите. <i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Нестабилната британска икономика не позволява на АЦБ да вдигне лихвите. Снимка: sxc.hu

Английската централна банка (АЦБ) не поднесе изненади след днешното и заседание и запази основния лихвен процент в страната на рекордно ниското му ниво от  0,5 на сто.

Той остава на това ниво от март 2008 г. насам, въпреки че инфлацията във Великобритания се ускори значително през последните месеци, а през голяма част от последната една година е и над тавана на правителството от 4% на годишна база.

Нестабилното състояние на британската икономика обаче връзва ръцете на АЦБ и не й позволява да затегне паричната си политика в отговор на високата инфлация през последните месеци.

Потребителските цени във Великобритания скочиха с 4,4% на годишна база през февруари, а цените на дребно растат още по-бързо с над 5% на годишна база.

Британската икономика обаче се сви неочаквано с 0,5% през последното тримесечие на 2010 г. и икономическите данни от последните седмици загатват, че не успява да небере инерция и в началото на тази година.

Индустриалното производство се сви през февруари, докато цените на жилищата се понижиха през първото тримесечие. Безработицата освен това остава висока, а активността на пазара на недвижими имоти – ниска.

В края на април се очакват предварителните оценки за брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие, които ще имат важно значение за следващото лихвено решение на АЦБ в началото на май.

Освен че лихвените проценти на АЦБ остават рекордно ниски през април, програмата й за инжектиране на 200 млрд. британски лири в икономиката чрез покупки на ценни книжа също се запазва без промяна.

Британската лира поевтинява с 0,2% срещу щатския долар днес след четирите дни на ръст и в 14:30 ч. българско време една лира се търгува  за 1,6304 долара на валутните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още