IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка отпусна заеми за засегнатите от цунамито региони

Централната банка понижи прогнозата си за японската икономика и остави основния си лихвен процент близо до нула

10:19 | 07.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Загасените заради недостиг на електричество компютри на валутни дилъри в Токио. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Загасените заради недостиг на електричество компютри на валутни дилъри в Токио. Снимка: Ройтерс

Японската централна банка остави основния си лихвен процент на рекордно ниското му ниво от 0,1 на сто на днешното си заседание в подкрепа на възстановяващата се икономика, пише Ройтерс. 

За да подпомогне справянето с щетите от унищожителното земетресение и цунами от 11 март, ръководството на централната банка създаде нова схема за отпускане на заеми на банките в североизточния район на страната, който бе най-тежко засегнат от природните бедствия.

В рамките на новата схема за извънредно кредитиране Японската централна банка ще отпусне общо 1 трлн. йени (11,7 млрд. долара) под формата на едногодишни заеми при лихва от 0,1% на търговските банки, опериращи в северозападния регион, който пострада и от създалата се впоследствие кризисна ситуация в японската атомна централа Фукушима-1.

Освен това монетарната институция коригира надолу прогнозите си за японската икономика и предупреди за нарасналата несигурност в изгледите пред японската икономика.

За това допринасят най-вече трудностите в овладяването на ядрената криза във Фукушима-1 и последиците от нея за селското стопанство, риболова и бизнеса в североизточните части на страната.

В изявлението на централната банка се казва, че икономиката на Япония е под силен натиск, и най-вече производството, в резултат от най-тежкото земетресение в историята на страната.

Ръководството на паричната институция реагира бързо на бедствието през март, като наводни с пари в брой банковата система, за да поддържа ликвидността във финансовата система.

Към 10:00 ч. българско време японската йена поскъпва с 0,3% срещу долара, като двойката USD/JPY се котира при 85,23 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още