IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АП обяви конкурс за посредник, който да продаде 33% от Е.ОН чрез БФБ-София

Така започва да се изпълнява обещанието на правителството за приватизация на държавни дялове чрез БФБ-София

16:04 | 05.04.11 г. 5
АП обяви конкурс за посредник, който да продаде 33% от Е.ОН чрез БФБ-София

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол /АПСК/ обявява конкурс за избор на инвестиционен посредник за продажбата на два пакета акции – 49 533 броя, представляващи 33% от капитала на “Е. ОН България Продажби” АД, Варна и 43 494 броя, представляващи 33% от капитала на “Е. ОН България Мрежи” АД, Варна, съобщиха от агенцията.

Методът, по който ще се приватизират акциите на дружествата, е публично предлагане на “Българската фондова борса” АД.

Акциите ще се листват на “Приватизационен пазар” на “БФБ – София”.

Нетната печалба на Е. ОН България Мрежи през 2009 г. намалява с една трета спрямо 2008 г. до 23 млн. лв., а тази на Е. ОН България Продажби е в размер на 1,9 млн. лв. при загуба от 5,4 млн. през 2008 г.

Крайният срок за подаване на предложенията на участниците в конкурса е 14.00 ч. на 50-я ден от публикуването на настоящото решение във в. “Пари”. Цената на конкурсната документация е 2000 лева и може да бъде закупена до 30-я календарен ден от публикуването на решението във в. “Пари”.

Гаранционният депозит е сума в размер на 20 000 лева и се превежда по сметка на АПСК според условията на конкурсната документация.

В конкурса могат да участват инвестиционни посредници /ИП/, които:

- имат не по-малко от 40 000 сделки, извършени на БФБ за периода 2006-2010 г.;
- имат не по-малко от 500 млн. лв. оборот от сделки, извършени на БФБ за периода 2006-2010 г.;
- притежават “пълен” лиценз (съгласно чл. 54, ал. 1 и 2 от ЗППЦК или чл. 5, ал. 2 и 3 от ЗПФИ), издаден от Комисията за финансов надзор /КФН/ за извършване на дейност като инвестиционен посредник и задължително:
- ще осигурят като член на екипа си независим оценител;
- са членове на “БФБ – София” АД и “Централен депозитар АД”;
- имат положителен финансов резултат за 3 години от последните пет финансови години съгласно одитирани годишни финансови отчети;
- нямат неизпълнени задължения към АПСК.

До участие в конкурса не се допускат консорциуми, а също и кандидати в ликвидация и производство по несъстоятелност.

Подадените предложения ще се оценяват по следните критерии:

- размер на възнаграждението за успех при успешно приключила продажба на продаваните акции;
- общ оборот на успешно реализираните от ИП сделки при първично предлагане на пакети акции, извършени на борсата за периода 2006г-2010 г.
- общ оборот на успешно реализираните от ИП сделки при вторично предлагане на пакети акции, извършени на борсата за периода 2006г-2010 г.
- общо оборот на успешно реализираните от ИП сделки при увеличение на капитала с права, извършени на борсата за периода 2006г-2010 г.
- оборот на успешно реализираните от ИП сделки, извършени от кандидата на “Приватизационен пазар” на БФБ за периода 1999-2005 г.

Борсовата приватизация ще се случи през пролетта, по-точно "като цъфнат дърветата", заяви през януари вицепремиерът Симеон Дянков.

„Работи се по привличането на стратегически инвеститор в БФБ-София. Вече са извършени първите стъпки, а именно държавата вече има над 50%, дружеството е публично. Следващата стъпка е листване на държавни дружества, а оттам атрактивността на БФБ да се повиши”, каза Асен Ягодин, председател на Съвета на директорите на БФБ-София на годишната пресконференция на пазарния оператор през март тази година.

Е.ОН купи по 67% от електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица през 2004 г. за сумата от 140,7 млн. евро.

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
user##
преди 13 години
Към настоящия момент контролът на държавата е от толкова високо ниво, че доближава космическите висини! ...... И наистина ли мислиш, че само ЕОН ще са заинтересувани от пакета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
dakl
преди 13 години
От тандема Б.Б.-С.Д. едва ли можем да очакваме да направят нещо добро за БФБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
interseptor
преди 13 години
отсега си мисля,че победителя е предварително ясен ... с тези критерии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Гари
преди 13 години
И като продаде държавата дела си - съвсем без контрол ще действат Е.ОН. И както разбирам - ще се предложат целите пакети, което значи, че ще си ги купи Е.ОН без никакво наддаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Работи се по привличането на стратегически инвеститор в БФБ-София. Вече са извършени първите стъпки, а именно държавата вече има над 50%, дружеството е публично. Следващата стъпка е листване на държавни дружества, а оттам атрактивността на БФБ да се повиши, каза Асен Ягодин, председател на Съвета на директорите на БФБ-София на годишната пресконференция на пазарния оператор през март тази година.Ягодин, назад си - Дянковчето беше обявило че вече води преговори с 2-3 страгетически инвеститора след пладнешния грабеж на държавата при национализациата на БФБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още