IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соченият за наследник на Уорън Бъфет в Berkshire Hathaway подаде оставка

Дейвид Сокол напуска след конфузна ситуация със закупени от него акции в компания, която Berkshire впоследствие придобива

11:50 | 31.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Соченият за наследник на Уорън Бъфет в Berkshire Hathaway подаде оставка

Човекът, който бе възприеман като основен наследник на Уорън Бъфет в Berkshire Hathaway – Дейвид Сокол, подаде оставка, съобщава Ройтерс.

Сокол бе закупил акции на химическата компания Lubrizol Corp. преди да настоява Бъфет да я придобие.

Оставката му е удар по репутацията на 80-годишния „оракул от Омаха“, който се гордее с имиджа си на открит инвеститор и избира мениджъри, които управляват по подобен прозрачен начин.

Според Бъфет Сокол не е нарушил закона и напуска, за да започне свой семеен бизнес и да отделя повече средства за филантропия.

Въпреки това събитията повдигат въпроси относно конфликт на интереси, както и за силата на вътрешния контрол в Berkshire, чиито акции загубиха 3% след оставката.

Бъфет заяви в сряда, че Сокол е закупил акции на Lubrizol миналия декември, продал ги е, а в началото на януари е купил още.

По думите на Бъфет той впоследствие излага идеята си за закупуване на компанията и споменава, че вече притежава акции от нея.

Стойността на близо стоте хиляди акции, закупени от Сокол, е нараснала с поне 3 млн. долара след решението на Бъфет да купи Lubrizol.

Не е ясно защо информацията за сделките на Сокол излиза сега и дали те се разследват. От щатската комисия за ценни книжа и фондови борси и правосъдното министерство са отказали коментар.

„Няма търговия с вътрешна информация. Единствената причина Бъфет да спомене за случая е защото, така или иначе, той трябваше да се разисква, когато Berkshire подложи на гласуване цената за придобиване на Lubrizol. Въпрос на разкриване на информация“, защитава се Сокол.

В изявлението си Бъфет дава ясно да се разбере, че не уволнява Сокол, и че оставката му идва, след като в последните години на два пъти е искал да се оттегли.

Бъфет е разбрал за количеството акции, които Сокол притежава в Lubrizol, на 19 март, но настоява, че оставката му от 28 март е била изненада за него.

Подадени пред регулаторите данни от Lubrizol показват, че Сокол е имал идея да закупи акции от компанията още през декември, което и прави, доста преди да я предложи на Бъфет.

Той представя идеята си в средата на януари, като Бъфет първоначално не е убеден, но размисля, след като Сокол му разказва за разговор с главния изпълнителен директор на Lubrizol от 25 януари.

В крайна сметка на 14 март Berkshire обявява покупката на компанията за 135 долара на акция, което представлява премия от 28% над пазарната цена.

Сокол е показал много лоша преценка, като не е разкрил на Бъфет, че притежава значителен брой акции в компанията, седмица преди да му я препоръча, казва Си Еван Стюарт, управляващ партньор в правната кантора Zuckerman Spaeder.

Въпросът от правна гледна точка е какво е знаел Сокол за интереса на Berkshire към компанията, когато е купувал акции от нея през януари, смята Стюарт Слотник, партньор в Buchanan Ingersoll & Roone.

„Работата на Бъфет е да купува дялове и цели компании. Ако Сокол му каже: Харесвам тази акция, купих малко за себе си, трябва да я погледнеш“, то няма нищо нередно Бъфет да направи свой анализ и да предприеме закупуването, доколкото решението не е базирано на съществена непублична информация“, посочва Слотник.

Повечето наблюдатели на Бъфет смятаха Сокол за най-вероятния измежду трима-четирима директори, най-често спрягани за поста главен изпълнителен директор, имайки предвид благоразположението на милиардера към него.

В тазгодишното си обръщение към акционерите Бъфет похвали Сокол за осъществения обрат в NetJets – бизнес, в който той не е имал опит, както и за постиженията му в MidAmerican.

Година по-рано Бъфет окачестви Сокол като изключително талантлив и градивен мениджър, и че би ръководил всеки бизнес, с който се захване, по първокласен начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
DanilOlivo
преди 13 години
Не случайно се обръща такова голямо внимание на тази новина в американските медии - доказателство за изкривения морал, който пък е причина за икономическите им проблеми. Тоя "тарикат" заради някакви си 3 млн$ (последните 3 години е направил над 50 млн. като CEO на NetJets и MidAmerican) става за резил, и си пропилява шансовете за още по-успешна кариера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още