IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР: Няма да позволим поскъпване на природния газ с повече от 4,5%

Измененията в цената на газа ще са плавни, според председателя на регулатора

11:49 | 25.03.11 г. 1
ДКЕВР: Няма да позволим поскъпване на природния газ с повече от 4,5%

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да позволи поскъпване на природния газ от 1 април с повече от 4,5 на сто. Това обеща днес председателят на регулаторната комисия Ангел Семерджиев.

„Повече от 4,5 на сто не бихме разрешили“, каза Семерджиев. „Считам, че на този етап не трябва да повишаваме повече цената на природния газ“, добави той.

В отговор на въпрос как ще се отрази поскъпването на природния газ на цената на парното отопление, Семерджиев изрази мнение, че „засега можем да си позволим да не коригираме цените и на парното".

По думите му задържането на цената на природния газ за второто тримесечие няма да доведе до неприемлив скок от началото на юни. „Ако има изменения в цената на газа, те ще са плавни“, обеща Семерджиев.

Цената на газа не се определя от котировките за деня или за седмица, както е при рафинериите и дистрибуцията на дребно на горивата, отчитаме по-дълги периоди, което е в полза на индустрията и потребителите, заяви още председателят на ДКЕВР.

ДКЕВР определя цените на природния газ на всяко тримесечие. Окончателно решение за поскъпването на газа от началото на април комисията ще вземе на закрито заседание на 31 март.

Становището на ДКЕВР е, че поскъпването за второто тримесечие трябва да бъде с 4,4 на сто. Предложението на „Булгаргаз“ е за поскъпване с 6,6 на сто.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
otgorata
преди 13 години
Доколкото си спомням премиерът-Слънце обеща преди 2-3 месеца понижаване на цената на газа с 10-15%, а такова нещо няма засега поне Защо ли е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още