IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ предложи 7 мерки за защита на доходите

Според синдиката амбициите на правителството за повишаване на доходите са останали само на хартия

13:42 | 18.03.11 г. 4
КНСБ предложи 7 мерки за защита на доходите

Според КНСБ амбициите на правителството за повишаване на доходите на населението, заложени като първи приоритет в неговата програма, са останали само на хартия, а междувременно растящата инфлация (за двата месеца от началото на годината инфлацията е 1,9 %) ерозира доходите на хората.

От синдиката днес обявиха седем основни мерки за подкрепа и защита на доходите.

На първо място се посочва необходимостта от стартиране на интензивни преговори с работодателските организации за определяне на препоръчителния индекс за нарастване на работните заплати в реалния сектор през 2011 г. Според КНСБ този индекс трябва да бъде от порядъка на поне 7,35 на сто.

Необходимо е и компенсиране на заплатите в бюджетните сектори със средногодишната инфлация за 2009 и 2010 г., както и с натрупаната за първо полугодие на настоящата година.

Увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) пък трябва да бъде такова, че нетният размер да покрие поне официалната линия на бедност (211 лв.). Освен това размерът й трябва да се придвижи към 60-процентното съотношение със средната работна заплата за страната, което е препоръка на Европейския парламент от 2010 г. Според синдиката компенсацията в изоставането на минималната работна заплата изисква нейният размер да се установи на 290 лв.

С оглед на загубената покупателна способност и замразяването й трета година, според КНСБ, е наложително увеличаване на минималната пенсия до достигане на съотношение към МРЗ (в предлагания от КНСБ размер) за страната от 55 на сто. Това означава промяна на минималната пенсия от 136,08 лв. на 159,50 лв.

Има и предложение за нов размер на социалната пенсия, който да е на равнище 50 на сто от линията на бедност. Това означава увеличение на социалната пенсия за старост от 100,86 лв. на 105,50 лв.

Предложението на КНСБ е размерът на Гарантираният минимален доход да се промени, като се установи на 40 на сто от линията на бедност (сегашното съотношение е 31 на сто).

Друго предложение е за увеличение в размера на помощта за дете от 35 лв. на 45 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Бе то германските работници имат една голема производителност 1000 пъти по голяма от наща шь знаиш! Щото има нема 100 пъти е разликата в заплащането. Или пък искаш да кажеш, че ВСИЧКИ са прости, некадърници и безхаберници и е нормално в страна член на ЕС където е закована минималната ставка на час на 5-6 евро да се работи за 10 лв на ден ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bigraven
преди 13 години
Натрий повишаването на производителноста на труда зависи от работодателите не от работниците, а създаването на добавена стойнос също е работа на работодателите не на синдикатите. И ако няма искания и 1000% по голяма производителност да има пак няма да се вдигат заплатите защото никои не е толкоз луд тука без да го карат да вдига заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Натрий
преди 13 години
А къде са: Повишаване на производителността на труда и съживяване на производството? От къде да дойде това "Дай, дай, дай", като няма добавена стойност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
samoil1
преди 13 години
dragi mi gospoda..dori tezi parmetri sa smehni..zatvariane na ochite..ima nehte koito sa neibejni..balgarskata rabotna raka hte predpocete da e bachkator navan..tova e istinata..nima koi da plahta osigorovki..danaci..vseki krie..nikoi den i hestorna koalicia da ima pak hte e po zle
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още