IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН разреши военна операция в Либия

Десетте страни от Съвета за сигурност се съгласиха срещу режима на Кадафи да се използват "всички необходими мерки"

07:47 | 18.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
ООН разреши военна операция в Либия

Съветът за сигурност на ООН гласува в полза на извършването на въздушни нападения с цел спиране на офанзивата на либийския лидер Муамар Кадафи срещу опозиционните сили, предава АФП.

Първите въдушни удари се очакват в кратък срок след гласуването.

Резолюцията позволява "всички необходими мерки" за защита на гражданските райони и налагане на прекратяване на огъня на военните сили на Кадафи.

Тя предвижда затваряне на либийското въздушно пространство за либийската авиация, евентуални бойни действия с изключение на използването на наземни сили и замразяване на сметките на либийската петролна компания и централната й банка, които се свързват с лидера на страната полк. Кадафи.

Проекторезолюция №1973 беше инициирана от Ливан, Великобритания, Франция и САЩ и беше обсъждана в продължение на 3 дни.

Вотът е преминал с 10 срещу 0 гласа в полза на военните действия и с пет въздържали се от общо 15 държави членки. За приемането на резолюцията са достатъчни 9 гласа "за" и нито едно вето.

Постоянните членове на съвета Китай и Русия са сред въздържалите се, но не са използвали правото си на вето при вземането на решението.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
otgorata
преди 13 години
Пак не сте разбрали за какво става дума:1. Без каквато и да е сухопътна операция или използване на чужди войски.2. Само ако Гадафи-то бомбардира мирното население или влезе с танкове в Бенгази могат даго нападнат.и 3. Гадафи-то праща специални сили и полиция в града, а армията му обкръжи БенгазиС една дума дори с тази резолюция на СС на ООН няма основание за атаки.Което всъщност бе целта и на въздържалите се - Русия, Индия, Китай и Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Lazy
преди 13 години
Браааво! Това беше целта нали, да се окупира страната. Ще дойде и разрешение за сухопътно навлизане. Ако тези мерки бяха предприети преди няколко седмици, Кадафи вече щеше да е свален. Само че не стана така, даде му се време да докара наемници през отвореното въздушно пространство, да им плати от сметките на петролните компании, да избие стотици бунтовници, а сега - военна намеса и окупация. Преди доста време опозицията призова запада само да не позволява на КАдафи да вкарва наемници, останалото ще свършат те, НО така нямаше да има повод за окупация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още