IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната инфлация в САЩ прескочи 2% през февруари

Цените на енергията и храните тласкат инфлацията в САЩ нагоре

15:54 | 17.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Годишната инфлация в САЩ прескочи 2% през февруари

Животът в САЩ поскъпна повече от очакваното през февруари, като годишната инфлация в страната прескочи 2% заради високите цени на храните и горивата.

Потребителските цени са се вдигнали с 2,1% спрямо миналия февруари. Годишната инфлация се е ускорила от 1,6 на сто през януари и е най-високата от април 2010 г. насам.

В сравнение с януари цените на потребителските стоки и услуги са нараснали с 0,5 на сто, а това е най-бързата инфлация за последните 18 месеца.

Пазарните очаквания бяха за ръст на цените от 0,4% на месечна и 2% на годишна база.

Цените на енергията скачат рязко с 3,4% на месечна база, а храните поскъпват с 0,6%, което е най-бързото им темпо на ръст от 2008 г.

Ако се изключат храните и енергията, потребителските цени се покачват с 0,2% на месечна и 1,1% на годишна база.

Отделни данни показаха, че новите молби за помощи при безработица в САЩ са намалели с 16 хил. през миналата седмица, понижавайки се до 385 хил. в унисон с пазарните очаквания.

Средната стойност на първоначалната безработица за последните четири седмици, която е по-добър ориентир за тенденциите на пазара на труда, пада до най-ниското си ниво от юли 2008 от малко над 386 хил. нови молби за помощи при безработица.

Броят на лицата, получавали помощи поне две седмици, намалява с 80 хил. до малко над 3,7 млн. души, което е най-ниското ниво от септември 2008 г.

Щатският долар поевтинява с 0,5% срещу еврото в днешната валутна сесия след вчерашния си ръст от 0,5 на сто. Към 15:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3999 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 13 години
Да не ме обявят пак за скептик, но съдейки по действията на АЦБ - едва ли.Те поне от година имат над 4% инфлация и лихви дето са около 0-та. Пишат си едни писма, а в т'ва време дълговете се топят, кредиторите си гризят ноктите, средната класа дето е спестявала за старини и за образованието на децата - също... Ние този филм сме го гледали вече и (аз поне) не съм неподготвен, нито пък се вързвам на такива надежди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 13 години
Ако и следващия месец инфлацията в С А Щ е над 2 % на годишни а база не се съмняваите нито за момент Федералния резерв ще започне да вдига лихвите Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още