IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Феърплей Пропъртис АДСИЦ отпадна от BGREIT въпреки продажбите от мажоритаря

Оказа се, че Булленд Инвестмънтс АДСИЦ го е изпреварил по стойност на пазарната капитализация на фрий-флоута и така го е изместил от индекса

17:43 | 11.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Феърплей Пропъртис АДСИЦ отпадна от BGREIT въпреки продажбите от мажоритаря

Феърплей пропъртис АДСИЦ отпадна от BGREIT, като на негово място влиза Булленд Инвестмънтс АДСИЦ, реши БФБ-София.

Причината е, че в индекса има място само за 7 компании, а Булленд Инвестмънтс е изпреварил Феърплей по стойност на пазарната капитализация на фрий-флоута и го е изместил. Освен пазарната капитализация на фрий-флоата, критерий е и медианната стойност на седмичния оборот за последните 6 месеца, като двата критерия имат еднаква тежест.

Това става въпреки продажбите от мажоритарния собственик на Феърплей Пропъртис АДСИЦ - Феърплей интернешънъл АД, чийто дял намаля до 64,579% към 24 февруари 2011 г. от 66,86% към 31 декември 2010 г. или около 2,3 процентни пункта.

Последната голяма сделка с акции на дружеството е именно от 24 февруари 2011 г., като представлява извънборсова (OTC) продажба на 710 хил. акции, или 1,3% от капитала на дружеството при единична цена от 90 ст./акция.

Сделката е обявена в уеб страницата на посредника Фоукал Поинт, който е от групата на Феърплей интернешънъл.

Това бе достатъчно Феърплей Пропъртис АДСИЦ да покрие изискването за поне 20% фрий-флоут към 1 март 2011 г., когато той възлезе на 20,4%.

В последните 3 месеца обаче акциите на Булленд Инвестмънтс поскъпват с 64% до 0,74 лв. за акция, а тези на Феърплей Пропъртис АДСИЦ поскъпват с 11,7%, което е дало предимство на Булленд.

Така в BGREIT от 21 март 2011 г. ще влизат Булленд Инвестмънтс АДСИЦ, Агро Финанс АДСИЦ, Адванс Терафонд АДСИЦ, Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ, ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ, Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ.

Общо 26 АДСИЦ имат капитализация от над 5 млн. лв., което е едно от изискванията за влизане в индекса BGREIT. Друго изискване е да имат фрий-флоат от поне 20%, а от 1 септември 2011 г. това изискване ще бъде повишено на 25%.

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Konsultant
преди 13 години
Мисля, че Булленд заслужено влиза в БГРЕЙТ. Това е едно от подценяваните дружества, което има достатъчно голям фрии - флот, няма мажоритар, консервативно управление, балансиран портфейл от земеделски и неземеделски активи, всяка година дава дивидент, а за акциите .. то те са супер подценени, при счетоводна стойност около 1,30 лв. се търгуват на около 70 ст. ..., сами преценявайте. Мисля, че блек трейдър е прав, пазара си показва мн точно :)Не е препоръка за инвестиционно решение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
black_trader
преди 13 години
ей, не се научиха тия манджоритари, че качването в индекса не е самоцел,един съвет.хора гледайте си бизнеса ( и без тва нещата не са никак розови), пък пазара ще свърши останалото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
наука
преди 13 години
Най-големият неземеделски АДСИЦ по размер на активите, но изпада от BGREIT. Дали Интеркапитал е по-добрия АДСИЦ за морски имоти, след като той остава. На този етап като чели BREF е недостижим лидер при неземеделските АДСИЦ, след като влезе и в SOFIX. Някой ден Феърплей пак ще си вземе първата позиция, но е нужно да ..... му се вдигне цената на акция. Всичко друго му е на 6, но пазарна аномалия и неправилно преследване на фри-флот, вместо на цена и фри флот, го доведе до това диредже. Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Имам акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още