IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерик Клептън продава китари благотворително

Музикантът ще предложи 75 свои китари, 55 усилвателя и три сценични костюма на търг за 400-600 хил. долара, които ще дари на центъра си за наркомани и алкохолици

10:02 | 09.03.11 г.
Ерик Клептън продава китари благотворително

Черен Fender Stratocaster, направен по поръчка за Ерик Клептън специално за концертите по случай повторното събиране на групата Крийм (Cream) в Лондон през 2005 година, ще бъде продадена за близо 20 хил. долара на търг в Bonhams в Ню Йорк тази седмица, съобщава Bloomberg.

Групата е основана през 1966 година от Ерик Клептън, който свири на китара и е вокал и по това време е доста известен, Джак Брус (бас китара и вокал) и Джинджър Бейкър (барабани) и оказва значително влияние върху рок музиката през 70-те, въпреки че се разпада три години по-късно.

На търга, посветен на благотворителното набиране на средства за центъра за лечение на алкохолизъм и наркотична зависимост, основан от Ерик Клептън, ще бъдат продадени още 75 негови китари и 55 усилвателя.

Този търг е по-скоро за феновете, казват организаторите на събитието. На него ще има китари и усилватели и на по-ниски и достъпни цени.

Очаква се общата сума, която ще донесе търга, да бъде между 400 и 600 хил. долара.

„Цените напоследък доста скочиха и станаха непосилни за почитателите на големите звезди“, казва Кери Уолас от лондонската фирма Wallace & Hodgson, които са съорганизатори на търга и са участвали и в наддавания на Christie's.

Усилвателите на Ерик Клептън излизат за първи път на търг, включително и любимият му – Fender Twin Amp от 1957, с който музикантът се е сдобил през 1980 година.

Точно той е използван и по време на концерта в чест на Боб Дилън през 1992 година по повод 30-годишнината му на сцената. Усилвателят се оценява на 7 500 долара.

След като верен фен на Ерик Клептън се сдобие с негова китара и усилвател, следващата стъпка е облеклото. От Bonhams са помислили и за това и ще предложат на наддаването и три сценични костюма на музиканта, ушити за него от Gianni Versace. Цената им се очаква да достигне 3-4 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още