IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията от растящите цени на петрола потопиха щатските индекси

Изказването на Бернанке пред американския конгрес внесе объркване на пазара

23:30 | 01.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Опасенията от растящите цени на петрола потопиха щатските индекси

Американските акции се понижиха в първата мартенска сесия, след като инвеститорите бяха притеснени от растящите цени на петрола, които могат да задушат икономическото възстановяване, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), отстъпи с 1,4% до ниво от 12 058 пункта, S&P 500 спадна с 1,6% до 1 306 пункта, а NASDAQ загуби също 1,6% до 2 737 пункта.

През февруари индексите отбелязаха повишения в трети пореден месец

Акциите започнаха сесията оптимистично, давайки надежда, че пазарът ще продължи традицията от последните седем месеца да завършва с ръст първия ден от търговията.

Индексите поеха надолу след изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, който заяви пред конгреса, че поскъпването на петрола няма да разклати американската икономика, но ако цените се задържат високи, това би могло да осуети ратежа и да предизвика инфлация.

Бернанке е казал, че вече не се притеснява от дефлация, и че очаква инфлацията да остане ниска.

”Посланието на Бернанке бе двусмислено. От една страна той казва, че икономиката се засилва, а от друга – че е крехка. Пазарът бе объркан”, коментира Кенет Полкари, управляващ директор в ICAP Equities.

Пазарът продължава да е нервен заради ситуацията в Близкия Изток и отражението й върху цената на петрола, допълва Полкари.

Икономическите данни от деня показаха, че активността във фабричния сектор на САЩ се е увеличила през февруари, и то повече от очакваното. Индексът на бизнес активността в сектора е нараснал до 61,4 пункта от 60,8 пункта през януари, което е най-високото му ниво от май 2004 г.

Разочароващи бяха данните за разходите в строителния сектор, които се свиват с 0,7% на месечна база през януари. Това е третият им пореден месечен спад, което подчертава предпазливостта на строителните предприемачи в САЩ при започването на нови проекти.

Петролът поскъпва с 3% до 99,9 долара за барел, златото се повишава с 1,6% до 1 433 долара за унция, еврото отстъпва с 0,2% до 1,377 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК се понижава с 0,01 процентни пункта до 3,41%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още