IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Традиционните кредитори бягат от пазара на имоти

Едва 69 кредитори са останали, които все още отпускат финансиране за пазара на имоти във Великобритания, сочи доклад

10:53 | 01.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Традиционните кредитори бягат от пазара на имоти

Повече от една трета от кредиторите, които някога подкрепяха пазара на имоти във Великобритания, са напуснали пазара след кризата, допринасяйки за все по-тежкия дефицит на кредитно финансиране в сектора.

В момента във Великобритания има 107 големи кредитори, които имат портфолио с кредити към пазара на бизнес имоти, сочи нов доклад. От тях обаче само 69 са все още активни, а останалите са се оттеглили в периода след 2007 г.

В момента кредитирането към сектора е доминирано от германски кредитори, докато традиционните британски кредитори имат по-голям дял от пазара в регионалните градове.

Ситуацията ще се утежни още повече догодина, когато новите разпоредби според споразумението за капиталова адекватност Базел III ще изискват от банките да предоставят по-големи капитали срещу кредитите. Наред с това настъпва матуритетът и на голям обем от кредити, сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

От компанията очакват, че кредитният ресурс от страна на почти всички видове кредитори ще стане още по-ограничен и значително по-скъп през 2011 г. Досега вече се покачи значително цената на дългосрочния кредитен ресурс, предвид очакванията за ръстове на лихвените нива.

Дори от 69-те кредитори, които все още развиват дейност на Острова, голям брой кредитират много предпазливо и повечето използват изключително консервативни критерии за оценка на възможностите.

„Има много кредитори, които имат интерес за кредитиране, но те са много селективни...“, коментира Натал Джостра, директор Дългови пазари в Европа в компанията.

“Сега няма нито една банка, която е склонна да предложи всички видове кредити.”

За сметка на това обаче застрахователният сектор се готви за по-голямо участие в сектора на кредитиране на пазара на имоти. От CBRE прогнозиран структурна промяна веднага след като нетрадиционните кредитори стъпят на пазара, като застрахователните компании вероятно ще имат най-голяма роля и ще заемат най-бързо най-голям пазарен дял.

“Появата на нови кредитори е окуражителна, но също така носи и усложнения, тъй като кредитополучателите ще трябва да установят нови отношения, след като някои европейски и британски банки на практика се оттеглиха от ново кредитиране, поне засега”, казва Джостра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още