IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в промишлеността се повишават с 0,5% през януари

За последните 12 месеца индексът на цените на производител на вътрешния пазар се повишава с 11,1%

12:50 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на производител в промишлеността се повишават с 0,5% през януари

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността през януари се е повишил с 0,5% спрямо предходния месец.

Ръстът на индекса за последните 12 месеца е 11,1%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Увеличение на цените през януари спрямо декември има в преработващата (+0,9%) и добивната (+2,8%) промишленост, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ има понижение (-1%).

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали (+6,7%), при производството на хранителни продукти (+1,5%) и при производството на изделия от каучук и пластмаси (+1,5%).

През последните 12 месеца цените в добивната промишленост се повишават с 15%, в преработващата промишленост – с 11,4%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 10,1%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо януари 2010 е отчетено при производството на основни метали - с 25%, производството на хранителни продукти - с 9,8%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8,4%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 13,3%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 3,8%.

Общият индекс на цените на производител (включващ и цените на международния пазар) през януари се повишава с 1,7% на месечна и с 12,1% на годишна база.

По-високи цени на месечна база са регистрирани в добивната промишленост (+8,8%) и в преработващата промишленост (+2%), докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление (-1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още