IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на щатската икономика се оказа по-слаб от очакваното

БВП на САЩ се повишава с 2,8% през четвъртото тримесечие и с 2,8% за цялата 2010 година

17:13 | 25.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Растежът на щатската икономика се оказа по-слаб от очакваното

Американската икономика нарасна с по-слаби от първоначално обявените темпове в края на миналата година, след като потребителските разходи се увеличиха по-слабо от очакваното, а разходите на правителството се свиха по-дълбоко.

Брутният вътрешен продукт на САЩ се повишава с 2,8% на приравнена към годишна основа база през четвъртото тримесечие, при начални оценки на Бюрото за икономически анализи за ръст от 3,2 на сто.

Данните изненадаха неприятно пазарните анализатори, които очакваха икономическият ръст да бъде коригиран, но нагоре - до 3,3, на сто.

Все пак американската икономика е ускорила темповете си на ръст в сравнение с отбелязаните през третото тримесечие 2,6%. В рамките на цялата 2010 година БВП на САЩ се е увеличил с 2,8%.

По-слабите икономически данни ще подкрепят очакванията, че Федералният резерв вероятно ще осъществи докрай планираната спорна финансова инжекция от 600 млрд. долара. Парите ще бъдат инжектирани в банковата система на САЩ до края на юли чрез покупките на американски държавни облигации от централната банка.

Американската икономика излезе от рецесия през третото тримесечие на 2009 г, но въпреки това безработицата в страната остава над 9% от май 2009 г. насам.

През четвъртото тримесечие правителствените разходи се свиват с 1,5%, докато потребителските разходи се увеличават с 4,1 на сто.

Щатският долар поскъпва с 0,5% срещу еврото днес, като към 17:05 ч. едно евро се разменя срещу 1,3733 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още