IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една компания направила близо половината инвестиции в имоти в Чехия през 2010 г.

Чуждестранните инвеститори са се оттеглили от чешкия пазар и имат 32% дял в сектора през 2010 г., в сравнение с 82% през 2008 г.

10:14 | 25.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Една компания направила близо половината инвестиции в имоти в Чехия през 2010 г.

Инвестиционната компания Czech Property Investments AS (CPI) бе един от най-активните инвеститори в офис и търговски сгради през 2010 г. В повечето случаи тя бе единственият, пише Bloomberg.

Базираната в Прага компания, собственост на финансиста Радован Витек, е направила 45% от всички инвестиции в бизнес имоти в Чехия по отношение на обем. Така общата стойност се е повишила до 664 млн. евро през 2010 г., което е ръст от 48% в сравнение с 450-те млн. евро през 2009 г. - най-ниският обем за последните седем години, сочи изданието, цитирайки данни на DTZ Holdings Plc.

„Конкуренцията сред купувачите е много, много малка“, казва Зденек Хавелка, изпълнителен директор на CPI.

„Ограничената група от купувачи проучва много внимателно всяка сделка, което не позволява на цените да се повишат.“

Компании като CPI се възползват от пазарния вакуум, оставен от международните купувачи, и купуват активи на изгодни цени в условия, при които икономическото възстановяване на страната и рекордно ниските лихвени нива повишиха привлекателността на активите с по-висока доходност.

Делът на инвестициите в бизнес имоти, направени от чуждестранни компании, се понижи до 32% миналата година от 82% през 2008 г., сочат данни на DTZ. Това се дължи до голяма степен на факта, че стагнацията в офис наемите са направили чешкия пазар по-малко атрактивен в сравнение със съседния полски.

Германските инвестиционни фондове Deka Immobilien и Degi, които през 2009 г. представляваха 42% от всички сделки, миналата година не са направили нито една покупка в Чехия.

Наемите в първокласния офис сегмент в Прага и Будапеща останаха без промяна през 2010 г., в сравнение с 9% ръст във Варшава, където чуждестранните инвеститори са спомогнали делът на празните офиси да се понижи до най-ниското ниво в региона, сочат данни на CB Richard Ellis Inc. От компанията смятат, че наемите в Прага имат потенциал за „скромен ръст“ тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още