IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея забрани търговията с акции и деривати на Deutsche Bank

Най-голямата немска банка получи най-тежкото наказание, налагано някога на чуждестранен брокер с ценни книжа в страната

09:32 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Южна Корея забрани търговията с акции и деривати на Deutsche Bank

Най-голямата немска банка - Deutsche Bank, получи най-тежкото наказание, налагано някога на чуждестранен брокер с ценни книжа в Южна Корея, заради предизвикването на сътресенията на финансовия пазар в страната от 11 ноември миналата година, пише Bloomberg.

На Deutsche Bank ще бъде наложена забрана за търговия с акции и деривативни финансови инструменти в страната за собствена сметка в продължение на шест месеца, съобщават от Комисията за финансови услуги в Южна Корея.

Заради резките понижения в цените на корейските акции тогава за ден бе заличена пазарна капитализация за около 26 млрд. долара. В самия край на борсовата сесия на 11 ноември Kospi потъна с 2,7%, което накара регулаторите да ограничат броя на деривативните договори, базирани на акции, които инвеститорите могат да държат.

Регулаторът освен това ще поиска от прокуратурата да разследва и петима служители на базираната във Франкфурт финансова компания.

Санкцията срещу местното подразделение на банката идва на фона на засиления контрол върху финансовите пазари в световен мащаб, и най-осезателно в развиващите се икономики. Подобен силен спад претърпяха и щатските борси на 6 май, когато в рамките на 20 минути бе заличена пазарна капитализация за 862 млрд. долара.

От Deutsche Bank посочват, че са разочаровани от препоръките на местните регулатори, но ще си сътрудничат с тях.

Регулаторните органи са започнали да разследват местните подразделения на Deutsche Bank в Сеул и Хонконг, след като Комисията за финансови услуги е открила, че поръчки за продажба за около 1,6 трлн. корейски вона (1,4 млрд. долара) са били направени от корейското подразделение на банката на 11 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още