IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Андреев: Лихвите по депозитите намаляват, има интерес към инвестиции в активи

Отчитаме все по-голям интерес към продуктите, които предлагаме в доверително управление, заяви изпълнителният директор на Райфайзенбанк

12:31 | 23.02.11 г. 4
М. Андреев: Лихвите по депозитите намаляват, има интерес към инвестиции в активи

„Лихвите по депозитите започнаха да намаляват и отчитаме повишен интерес на доскорошните вложители към злато, по-малко в недвижимости, и все повече в активите, които предлагаме в доверителното управление“, заяви на пресконференция днес Момчил Андреев, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Райфайзенбанк.

”Инвеститорите се насочват отново към акции, облигации и други ценни книжа, а в последните дни виждате какво става с цените на петрола и увеличаващите се опасения от инфлация. Очакванията ни са инвеститорите да се върнат на капиталовия пазар, успоредно с възстановяването на инвестиционния процес, като при нас в банката виждаме интерес към инвестиционните кредити в последните месеци”, сподели Момчил Андреев.

Около 2/3 от увеличението на депозитите през 2010 г. е от нови вложения и едва 1/3 от начислени лихви, посочи Андреев.

Новите фондове, които предлагаме, са енергиен, за защита от инфлация, инфраструктурен и в суровини, с което се допълват 11-те фонда, които предлагаме, уточни той.

„2010 година бе годината, в която основните макропоказатели на водещите икономики се стабилизираха, разбира се не без помощта на централните банки и решенията на политическо ниво”, сподели Александър Леков, изпълнителен директор на УД Райфайзен Асет Мениджмънт.

”Единственият голям пазар, отчел понижение през 2010 г., е Китай, след повишението на лихвите там. Ръстовете като цяло доведоха до промяна на рисковия профил и насочване към по-рискови активи”, смята Леков.

Новите 4 фонда, които ще се предлагат, са Райфайзен – Енергийни акции, Райфайзен – Инфраструктурни акции, Райфайзен – Защита от инфлация фонд и Райфайзен – Активни суровини (commodities).

До момента у нас Райфайзен предлагаше 11 фонда.

„Енергийната тема е интересна, защото има нарастване на енергийното потребление от развиващите се страни като Китай и Индия. На второ място тя е интересна поради увеличаване на населението. На трето място това е изчерпването на фосилните горива“, обясни Леков.

Енергийният фонд инвестира в акции на компании от енергийния сектор на развитите и развиващите се пазари”, сподели Леков. Сегашните активи на фонда са 92 млн. евро, като най-голям дял в него имат Halliburton, Газпром, Repsol, Chevron и други.

Инфраструктурният фонд влага в акции на компании от развитите и развиващите се пазари, възползващи се от инфраструктурни проекти, не само от пътища, но и от телекомуникационни и интернет мрежи. Фондът е в размер на 12 млн. евро, като с най-големи позиции е в Brasil Telecom.

Фондът за защита от инфлация влага в облигации, обвързани с инфлацията в еврозоната, държавни и държавно-гарантирани облигации, облигации, необвързани с инфлацията, с фиксирана или променлива лихва (максимум 25%). Във фонда към момента са вложени 74 млн. евро.

Райфайзен Активни Суровини инвестира в инвестиционен клас суровини (рисков клас активи), като ще прилага и активно управление. В момента активите му са за 61 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 32 rate down comment 8
Vessel_ATB
преди 13 години
Пощенска и Алфа банк са същите. Никаква промяна за псоледните 6 месеца. В Пощенска даже има увеличение на лихвите към дългосрочните депозити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 11
bigpetka
преди 13 години
Луди сигурно няма много, но мислещи за бъдещето със сигурност има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 9
Lucifer
преди 13 години
Лихвеният бюлетин по депозитите на Райфайзен не е променян от години и е под санитарният минимум, а да се говори че ще свалят лихвите по депозитите още???... е по-вече от смешно! Банката почти не работи с депозитен ресурс по подобие на Булбанк, щото не смогват да изперат червените пари. Повишен нтерес към инвестиций в доверително упрвление???...няма чак толкова луди хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още