IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пониженията на азиатските борси продължават

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific заличи изцяло натрупаното от началото на годината

12:30 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Пониженията на азиатските борси продължават

Ескалиращото насилие в Либия остави повечето водещи борсови индекси в Азия, Австралия и Нова Зеландия на отрицателна територия за втора поредна сесия.

Покачващите се цени на петрола, които се движат нагоре за пети ден, доведоха до понижение при акциите на транспортните компании, но и подкрепиха тези от енергийния сектор.

Антиправителствените бунтове в Близкия Изток и Северна Африка подновиха несигурността относно изгледите пред световната икономика, като според анализатори може да се стигне и до период на стагфлация.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижава с 0,1% до 137,11 пункта в днешната сесия, след като вчера отбеляза най-голямата си загуба за последните осем месеца, пише Bloomberg.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,8% до 10 579,10 пункта. Икономическите данни от днес показаха, че Япония е излязла на търговски дефицит през януари заради слабия ръст на износа в началото на годината. Поскъпването на японската йена срещу долара в днешната валутна сесия понижи акциите на компаниите износители.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite добави 0,3% до 2 862,63 пункта, а в Хонконг Hang Seng загуби 0,4% до 22 906,90 пункта. В Нова Зеландия NZX 50 се повиши с 0,4% до 3 372,07 пункта, докато в Сидни S&P/ASX 200 отстъпи с 0,2% до 4 845,90 пункта.

Според оценки на анализатори земетресението в Нова Зеландия през тази седмица може да се превърне в най-скъпото за икономиката бедствие през последните две години. Големите щети от земетресението с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер могат да накарат централната банка да отложи чак до следващата година повишението на лихвените проценти в страната.

MSCI Asia Pacific е загубил 0,4% от началото на тази година в сравнение с ръст от 4,6% за щатския индекс S&P 500 и повишение от 3,5% за общоевропейския индекс Stoxx Europe 600.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още