IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи перспективата по кредитния рейтинг на Япония

Бързо увеличаващият се бюджетен дефицит на страната е в основата на решението перспективата да бъде влошена до негативна

09:38 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's понижи перспективата по кредитния рейтинг на Япония

Рейтинговата агенция Moody's понижи перспективата по кредитния рейтинг на японския държавен дълг. Така тя вече е негативна, което означава, че скоро може да се стигне и до намаляване на рейтинга на Япония, предаде Ройтерс.

Заплахата за рейтинга идва заради неуверената политика по отношение на данъчната реформа в Япония, която трябва да доведе до снижаване на огромния фискален дефицит на азиатската държава.

Правителството на Япония така и не успява да противодейства на дефицита, който се е раздул до размер, двойно по-голям от брутния вътрешен продукт на страната. Това кара анализаторите да се опасяват от отлив на инвеститорско доверие и да очакват тежки за икономиката на страната години.

Премиерът на Япония Наото Кан, който пое властта през юни миналата година, се опитва да осъществи реформа, като въведе данък от 5 на сто върху продажбите с цел финансиране на разходите за социални дейности. Опозицията обаче отказва да се включи в разговорите, като настоява за нови избори.

Анализаторите отбелязват, че Япония силно зависи от инвеститорите от страната, тъй като в техните ръце са съсредоточени около 95 на сто от японските държавни дългове. На този етап това защитава облигациите от резки ценови движения, подобни на тези, които се наблюдаваха при засегнатите от дълговата криза страни от еврозоната.

Преди месец кредитният рейтинг на Япония бе понижен от Standard&Poor's, което бе първа редукция за последните девет години. Тогава агенцията посочи същите аргументи, които сега се посочват от Moody's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още