IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Размириците в Либия вдигнаха силно цената на петрола

Опасенията за нарушаване на доставките на петрол от Либия вдигнаха цената на брента до 108 долара

09:01 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Размириците в Либия вдигнаха силно цената на петрола

Цената на петрола скочи до най-високите си нива за последните повече от две години на фона на засилващото се насилие в Либия, което подхрани опасенията, че доставките на суров петрол от Близкия Изток и Северна Африка ще бъдат нарушени заради изострените граждански конфликти в региона.

Американският лек суров петрол с доставка през април поскъпна рязко с близо 10% от последната редовна сесия на Нюйоркската петролна борса на 18 февруари насам, а цената на брента скочи до най-високото си ниво за последните повече от две години заради антиправителствените протести в Либия.

Сортът брент вероятно ще се търгува между 105 и 110 долара за барел през следващите седмици, ако несигурността в Либия се задържи, прогнозират пред Bloomberg анализатори от Goldman Sachs.

Американският лек суров петрол с доставка през април се повиши до 98,48 долара за барел по време на вчерашната електронна търговия, а днес цената му е 97 долара за барел. Сесията в петък приключи на ниво от 89,71 долара за барел. Всички финансови пазари в САЩ бяха затворени вчера заради честването на национален празник.

Мартенските фючърси на петрола, които изтичат днес, поскъпват с близо 9% спрямо петък до 93,85 долара за барел. Цената им се е повишила с 16% за последните 12 месеца.

Брентът с доставка през април междувременно поскъпва с 2,3% до 107,95 долара за барел в днешната предварителна търговия на Лондонската петролна борса. По време на вчерашната редовна сесия цената му се вдигна силно с 3,1% до 105,74 долара за барел, което е най-високото й ниво от септември 2008 г.

Либия е страната с най-големи петролни запаси в Африка, като през януари е добивала средно 1,6 млн. барела на ден. Това се равнява на около 8% от среднодневното потребление на петрол в САЩ.

Либия е осмия по големина производител на петрол сред Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още