IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските акции с най-добра седмица от декември

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific е на път да приключи борсовата седмица с преднина от 3%

12:42 | 18.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските акции с най-добра седмица от декември

През изминалата седмица цените на акциите в азиатския и тихоокеанския регион отбелязаха най-силното си представяне от декември на фона на добрите икономически данни за Тайван и оптимистичните прогнози на компании от региона за продажбите им през тази година.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повишава с 0,6% до 139,97 пункта в днешната сесия и е на път да приключи борсовата седмица с преднина от 3%, пише Bloomberg.

Най-силно в днешната сесия се представиха индексите в Тайван и Южна Корея, които скочиха с по 1,8%. Акциите на тайванския производител на смартфони HTC се повишиха силно с 3% и поведоха нагоре технологичните компании на борсата в Тайпей.

След края на вчерашната сесия в Тайван стана ясно, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е повишил повече от очакваното с 6,92% през последното тримесечие на 2010 г.

Междувременно Hang Seng добаво с 1,3% до 23 595 пункта, докато широкият китайски индекс Shanghai Composite отстъпи с 0,9% до 2 899,8 пункта. Икономическите данни за Китай от днес показаха, че цените на жилищата в 68 от 70-те най-големи града в страната са продължили да се покачват през януари.

Водещият японски индекс Nikkei 225 нарасна с 0,1% до 10 842,80 пункта, докато на борсата в Сидни S&P/ASX 200 остана почти без промяна на ниво от 4 936,70 пункта.

Близо половината от компаниите в състава на регионалния индекс MSCI Asia Pacific са обявили финансовите си резултати за миналото тримесечие досега, като повечето от тях са надминали пазарните очаквания.

MSCI Asia Pacific се е повишил с 1,1% от началото на тази година, но изостава значително от широкия щатски индекс S&P 500, който е нараснал с 6,6%, както и от европейския Stoxx Europe 600, който е добавил 5,6 на сто.

Причина за това станаха поредицата от мерки на редица развиващи се азиатски икономики за увеличение на лихвените проценти, ограничаване на банковото кредитиране, инвестициите в имоти и входящите капиталови потоци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още