IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка подготвя нова стратегия за партньорство с България до 2015 г.

Световната банка възнамерява да работи у нас за подпомогане на усвояването на средствата от ЕС, като само при необходимост ще предоставя и финансови средства

13:37 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Питър Харолд. <i>Снимка: Министерски съвет<br />
</i></p>

Питър Харолд. Снимка: Министерски съвет

Групата на Световната банка в момента подготвя нова Стратегия за партньорство с България за периода 2011-2015 г., която се очаква да бъде дискутирана от Борда на директорите на банката през май тази година. Това стана ясно по време на срещата днес в София на министър-председателя Бойко Борисов и директора на Световната банка за Централна Европа и Балтийските страни Питър Харолд, съобщи правителственият пресцентър. Двамата са обсъдили основните елементи на подкрепа от страна на Световната банка през следващите пет години.

Новата стратегия за партньорство трябва да подкрепи страната ни за постигането на разумен и устойчив растеж за всички с фокус върху реформите на икономическите политики и засилване на институционалния капацитет в определени сектори. Целта е България да се възползва максимално от съществуващото европейско финансиране, като подкрепата от Световна банка е под формата на нов вид техническа и аналитична помощ и само допълващо финансиране при нужда.

Българската икономика се възстановява от кризата и съществуват положителни перспективи пред страната да постигне разумен, устойчив растеж, включващ всички социални групи, е изтъкнал по време на срещата премиерът Борисов.

"Световната банка възнамерява да работи със сраната, за да се подпомогне усвояването на средствата от ЕС чрез предоставяне на нов тип услуги, а именно такива, базирани на знанието, за да се посрещнат предизвикателствата на стратегията Европа 2020 в области като иновации, адаптация към климатичните промени и намаляване на въглеродните емисии. При необходимост банката ще предоставя и финансови средства, които да допълнят средствата, идващи от европейските институции”, е заявил от своя страна Питър Харолд.

По време на днешната среща е подчертан и стремежът на банката да продължи да подкрепя развитието на инфраструктурата на България, като вече е започнала работата за подкрепа на реформите в железопътния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още