IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсова еуфория обхвана пазарите в Азия

Цените на акциите в Азия се възстановиха от най-тежкото си седмично поражение от миналия август

12:01 | 14.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Борсова еуфория обхвана пазарите в Азия

Цените на акциите в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха силно в днешната сесия и помогнаха на борсовите индекси да се възстановят от тежките си поражения през миналата седмица. 

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява около 1000 компании от десет страни в Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, отбеляза най-силния си ръст от ноември 2010, след като стана ясно, че японската икономика се е свила по-слабо от очакваното.

Оттеглянето на египетския президент Хосни Мубарак от поста му в петък засили търсенето на по-рискови активи и помогна за скока в цената на акциите, петрола и южнокорейския вон.

MSCI Asia Pacific се изстреля с 1,8% нагоре до 138,21 пункта в днешната сесия, след като през миналата седмица понесе най-голямата си загуба от август 2010 в размер на 2,7%. Цените на металите също се повишиха, начело с медта, пише Bloomberg.

Икономическите данни от азиатския регион днес показаха, че японската икономика се е свила през последното тримесечие на 2010 г., но спадът се оказа по-слаб от очакваното. По-бавните темпове на растеж на Япония и динамичното развитие на китайската икономика са направили Китай втора по размер на БВП страна в света след САЩ.

Междувременно Китай обяви рязък спад на търговския си излишък през януари заради голямо увеличение на вноса с 51% на годишна база. Положителното търговски салдо на страната се е свило до 6,5 млрд. долара в началото на тази година от 13,1 млрд. долара през декември.

Най-силно в днешната търговия се представи водещият китайски индекс Shanghai Composite, който се повиши с 2,5% до 2 899,1 пункта преди данните за инфлацията в Китай през януари, които излизат утре. Според пазарните прогнози тя ще се ускори до 5,4% на годишна база от 5,1% през декември.

Междувременно на борсата в Токио Nikkei 225 нарасна с 1,1% до 10 725,50 пункта. Акциите на Toyota поскъпнаха с 2,5%, след като най-голямата автомобилна компания в света обяви, че ще ограничи от 27 на 15 души борда на директорите. По този начин ръководството се надява да облекчи процеса по вземане на решения след тежката за репутацията на Toyota серия от изтегляния на проблемни автомобили от пазара.

В Хонконг Hang Seng нарасна с 1,3% до 23 121,10 пункта, докато в Южна Корея Kospi добави близо 2% до 2 014,59 пункта. Австралийският S&P/ASX 200 се повиши с 1,1% до 4 935,8 след добри данни за разрастването на жилищното кредитиране в страната през януари. В Мелбърн водещият новозеландски индекс NZX 50 отбеляза по-скромен ръст от 0,5% заради растящи очаквания, че икономиката на страната се е свила през последното тримесечие на 2010 г. Повод за тях дадоха днешните данни за свиването на продажбите на дребно през декември.

Фондовата борса в Египет ще остане затворена до 16 февруари, за да се оценят ефектите от гражданските размирица в страната. Министерството на финансите на Египет успя да продаде краткосрочни държавни ценни книжа за общо 1,1 млрд. долара вчера, но лихвените проценти по тях бяха близо до най-високите си нива за последните две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още