IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в еврозоната неочаквано се сви

България вече не е сред трите страни от ЕС с най-голям спад в продажбите на дребно и отстъпва място на Румъния, Испания и Малта

14:34 | 03.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Търговията на дребно в еврозоната неочаквано се сви

Търговията на дребно в еврозоната неочаквано се сви през декември, ускорявайки темповете си на спад до 0,6% на месечна база. През ноември продажбите на дребно във валутния блок намаляха с 0,3 на сто, след като през октомври останаха непроменени.

Разочароващите данни на Евростат подчертаха слабостта на вътрешното потребление в еврозоната през четвъртото тримесечие на 2010 година, когато търговията на дребно се свива с 0,7% на тримесечна база.

В сравнение с нивата си отпреди година продажбите на дребно в еврозоната намаляват с 0,9%, което на свой ред загатва, че вътрешното потребление няма да допринесе много за растежа на икономиката в края на 2010 г.

В страните от Европейския съюз продажбите на дребно намаляват средно с 0,4% на месечна и 0,1% на годишна база през декември. В рамките на цялата 2010 търговията на дребно в ЕС и еврозоната се е повишила все пак с 0,7 на сто.

През предишните месеци България бе сред трите страни от ЕС с най-голям спад в търговията на дребно на годишна база, но сега отстъпва мястото си на Румъния, Испания и Малта. Най-голям спад в търговията на дребно - 9,4 на сто на годишна база, бележи Румъния, следвана от Испания със спад от 5 на сто и от Малта с понижение от 3,6 на сто. В страната ни продажбите намаляват с 3,1% на годишна база.

В същото време Полша е лидер по ръст в търговията на дребно от 12,4% на годишна база. След нея се нареждат Латвия (8,1%) и Естония (7%). Въпреки това продажбите на дребно остават с повече от 4% по-слаби в сравнение с пиковите си нива от 2008 г.

За по-ниските обороти в сектора на търговията на дребно в края на миналата година допринася скокът в цените на петрола и храните, високата безработица, слабият ръст на заплатите и строгите мерки на правителствата за ограничаване на разходите.

Ускоряването на инфлацията в еврозоната, която скочи до 2,4% на годишна база през януари, вероятно ще е основната тема, която ще се дискутира по време на днешното заседание на Европейската централна банка в 15:30 ч. българско време.

В 14:45 ч. днес се очаква и лихвеното решение на ЕЦБ, като според прогнози на анализатори основният й лихвен процент ще остане на рекордно ниското си ниво от 1 на сто. Към 14:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3761 долара, като еврото поевтинява с 0,3% в днешната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
А в София има още 3-4 проекта за МОЛ-ове!!! Магазините фалирват от слабото потребление...а те ще строят!!! Няма такава икономика като българската, инвестиции само за потребление-молове, супермаркети, бензиностанции и хотели!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още