IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Русия с ръст от 4% през 2010 година

Централната банка на страната увеличава минималните задължителни резерви, опасявайки се от инфлационен натиск

16:36 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Русия с ръст от 4% през 2010 година

Икономиката на Русия е постигнала ръст от 4 на сто през 2010 година, показват официални данни на статистическата служба в страната Росстат. Така е заличена част от спада от 7,8 на сто, претърпян през 2009 година.

Данните за 2010 година са малко по-добри от очакваните. Миналата седмица премиерът на страната прогнозира, че нарастването на БВП ще бъде 3,8 на сто.

Русия, чиято икономика се крепи основно на продажбите на природен газ и петрол (60 на сто от износа й), бе силно засегната от рязкото понижение на котировките на тези суровини на световните пазари, но успя да се съвземе благодарение на последвалото им постепенно поскъпване.

Секторът на селското стопанство, за сметка на това, пострада тежко (-12,1 на сто) от сушата и безпрецедентните горещини в Русия миналото лято, които унищожиха близо една трета от реколтата на зърнените култури.

През декември Путин посочи, че страната ще се върне на равнището си, на което е била преди кризата, "през първата половина на 2012 година"

Днес стана ясно още, че ръководителите на централната банка на Русия са оставили основния лихвен процент без промяна на днешното си заседание. Така той остава на ниво 7,75 на сто.

Централната банка обаче увеличава размера на минималните задължителни резерви. Повод за това са опасенията, че се създават условия за приток на капитали в страната, което може да предизвика инфлационен натиск, посочват от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още