IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Константинов: НЗОК отказва да плати нов модел за финансиране на болниците

Касата трябва да управлява парите на здравно-осигурените, а министерството да прави политиката, заяви министърът на здравеопазването

11:00 | 31.01.11 г. 1
Ст. Константинов: НЗОК отказва да плати нов модел за финансиране на болниците

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов потвърди, че НЗОК не иска да закупи австралийския модел на диагностично-свързани групи за финансиране на болниците, който министерството предложи. Това заяви министърът пред БНТ.

Д-р Константинов обясни, че в специално писмо на Националната здравно-осигурителна каса до Министерството на здравеопазването (МЗ) се казва, че плащания на болниците са проблем на държавата, а не на касата. Аргументите на здравната каса са, че новият модел не може да се купи с пари на здравно-осигурените лица и няма пари в бюджета на касата за подобни дейности.

Според здравния министър обаче проблемът не е в липсата на пари , а в липсата на синхрон между МЗ и НЗОК.

„Няма начин касата да бъде държава в държавата“, коментира д-р Стефан Константинов. Касата трябва да управлява парите на здравно-осигурените, а министерството да прави политиката, категоричен е той.

„Това е явен отказ и саботиране на решение на Министерския съвет за въвеждане на една много по-модерна методика и абсолютно необяснимо поведение на здравната каса“, заяви министърът.

В края на миналата година МЗ официално обяви, че правителствената политика за реформа в здравеопазването и в частност за финансиране на болничната помощ, е замяна на сегашните клинични пътеки с така наречените диагностично-свързани групи. Според експертите на МЗ новият модел на финансиране, заимстван от Австралия,ще доведе до по-справедливо и ефективно изразходване на публичните средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
imoti360
преди 13 години
НЗОК дане би да е частна структура , че да се държи по този начин ? Според мен това е продиктувано от икономически съображения и сфери на влияние . Министъра има достатъчно лостове за да накара НЗОК да играе по правилата .Да, до сега не е нямал такъв казус , но щом това ще подобри отчетноста , ще улесни пациентите от допълнителни разкарвания, ще ограничи възможностите за допълнително източване , ще бъдат пресечени не целесъобразни практики за допълнително обогатяване на джипитата и т. н. - просто трябва да се случи. Час по-скоро ще трябва да влезне в употреба и здравната електронна карта за която толкова много се дърпат и отлагат . Чак тогава ще има ясни правила и няма да може да се източва касата на поразия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още