IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Нова година притеснява бизнеса на Запад

Настъпването на годината на заека може да причини забавяне и спиране на производството на редица фирми в Китай

10:42 | 31.01.11 г.
<p>Китайската година на заека оБещава да бъде по-спокойна в сравнение с изминалата. <i>Лиценз: <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">Crative Commons</a></i></p>

Китайската година на заека оБещава да бъде по-спокойна в сравнение с изминалата. Лиценз: Crative Commons

Ако за голяма част от света новата година вече е факт, то за китайците тя тепърва предстои. Пищни тържества, много веселие и обилни трапези очакват не само хората в азиатската страна, но и милионите китайци, които са се пръснали в различните части на света. Китайската Нова година обаче освен с веселие, е свързана и с притеснения от страна на бизнеса на Запад. Празникът може да създаде много проблеми на търговците на дребно в САЩ, информира CNN.

Стотици китайски фабрики и заводи ще спрат работа в периода на китайските новогодишни празници, които започват на 3 февруари. Това означава, че за 15 дни ще бъдат спрени доставките на множество стоки. В същото време някои американски компании се опасяват най-вече, че множество китайски работници, които ще отпътуват за вкъщи по празниците, просто няма да се върнат на работните си места.

Вицепрезидентът на тексаската компания Container Store посочва, че миналата година доставките на редица стоки са спрели за 4-6 седмици, което е причинило загуби за милиони долари.

В същото време равнището на китайския трудов пазар нараства и работниците, които по-рано са произвеждали тениски и чорапи, сега преминават на по-високоплатена работа в технологичния или автомобилостроителния сектор. Сега повечето подобни стоки се произвеждат във Виетнам, Индонезия, Бангладеш и Коста Рика. Много компании прехвърлят производството си от Китай в други страни, включително в САЩ.

Независимо от притесненията, с които е свързана китайската Нова година за бизнеса, периодът до 22 януари 2012 година, който ще мине под знака на металния заек (или котка, както е според виетнамския зодиак), обещава да бъде спокоен и хармоничен според астролозите. Годината ще помага на онези, които са амбициозни, влагат чувство и емоция в онова, с което се занимават, и са майстори в общуването с околните.

Заекът (а и котката), е символ на индивидуализма. Това не означава, че през тази година трябва да действате сами, за да успеете. Напротив. Направете всичко възможно да подобрите комуникативните си умения, отдайте се напълно на целите си, независимо дали това означава да скъсите дистанцията с колегите си на работа или да се впуснете изцяло в преследването на идеите си. Самостоятелността на четвъртия знак от китайския зодиак, която тази година ще бъде поощрявана, може да се изяви в целеустремеността и отдадеността на човек и неотклонното следване на стремежите му.

След бурната и активна година на тигъра, каквато беше 2010, тази обещава да е по-спокойна и мирна, нещата ще се случват по-лесно и без да се налага голяма активност. Моментите на почивка, релакс и забавления ще са повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още