IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четвърти пореден спад в цената на петрола*

Засилването на щатския долар и коментарите на Саудитска Арабия за увеличаване на доставките свалиха цената на петрола до 86 долара

09:22 | 26.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Четвърти пореден спад в цената на петрола*

Цената на петрола приключи четвърта поредна сесия с понижение, падайки до най-ниското си ниво за последните осем седмици във вторник, съобщава MarketWatch.

Повод за това дадоха най-вече коментарите на Саудитска Арабия в началото на тази седмица, че Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК може да увеличи производството и износа на суровината.

Засилването на щатския долар срещу повечето водещи валути, и най-вече срещу британската лира, също оказа натиск върху цената на петрола, която се върна до 88 долара за барел.

Американският лек суров петрол с доставка през март приключи редовната сесия на борсата в Ню Йорк със силен спад от 1,9% до 86,19 долара за барел. Ценовото му ниво е най-ниското от 30 ноември насам.

В днешната електронна търговия цената му се повишава с 0,4% до 86,50 долара за барел.

Щатската валута поскъпна вчера, след като данните за неочаквания спад на британската икономика в края на 2010 година засилиха търсенето на по-безрискови активи.

Петролният министър на Саудитска Арабия Али ал-Наими също стана фактор за бързия спад в цената на петрола през последните дни след изказването си от понеделник, че ОПЕК може да вдигне квотите на производство, за да отговори на растящото търсене през тази година.

През миналата седмица цената на петрола се устреми към 100 долара за барел, което засили опасенията на анализатори, че високите цени на енергийните суровини могат да навредят на и без това крехкото възстановяване на световната икономика.

Брентът поевтиня с 1,4% до 95,23 долара за барел на Лондонската петролна борса, а в днешната електронна търговия цената му се повишава с 0,5% до 95,74 долара за барел. Цената на златото с доставка през февруари остава почти без промяна на ниво от 1 333,30 долара за тройунция, което е най-ниското й ниво за последните три месеца.

* Актуализирано към 9:20 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още