IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажби на акции потопиха индексите в Китай с над 3%

Решението на Китайската централна банка да вдигне още задължителните резерви на банките понижи силно цените на акциите в Шанхай

11:48 | 17.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Разпродажби на акции потопиха индексите в Китай с над 3%

Бързото увеличение на инфлацията в Китай и на цените на жилищата в страната засили очакванията за скорошно ново вдигане на лихвените проценти на Китайската централна банка и доведе до остър спад в борсовите индекси в азиатския регион в днешната сесия.

Според някои анализатори основните лихвени проценти в страната вероятно ще се повишат отново през февруари, след като Китайската централна банка ги повиши на два пъти през октомври и декември.

След края на последната борсова сесия в Китай през миналата седмица централната банка обяви, че ще увеличи размера на минималните задължителни резерви на банките в страната, считано от 19 януари. С тези мерки се изтеглят средства от банковата система, което ограничава кредитирането. Увеличението на банковите резерви в Китай в петък стана седмото за последните 12 месеца.

Финансовите пазари в Китай днес реагираха остро на промяната, като най-силно се понижиха акциите на банките и компаниите от жилищния сектор, пише Bloomberg.

Опасенията, че затягането на паричната политика ще намали темповете на икономически растеж в региона понижиха и акциите от добивния сектор, начело с тези на най-голямата минна компания BHP Billiton на борсата в Сидни.

Широкият китайски борсов показател Shanghai Composite се понижи с 3% до 2 706,66 пункта, като записа най-големия си спад за последните три месеца. Инфлацията в страната скочи над 5% през ноември, а цените на жилищата се увеличиха с 6,4% на годишна база през декември.

На борсата в Хонконг Hang Seng загуби 0,5% до 24 157 пункта, докато в Япония Nikkei 225 остана почти без изменение на ниво от 10 502,90 пункта. В Южна Корея Kospi отстъпи с 0,4% до 2 099,85 пункта.

На борсата в Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,8% до 4 763,10 пункта, след като инфлацията в страната остана над целевото ниво на централната банка за четвърти пореден месец. Индексът на потребителските цени в Австралия се е повишил с 3,8% през декември на годишна база, съгласно данни на инвестиционната компания TD Securities и Мелбърнския институт.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява фондовите борси в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се понижава с 0,5% до 138,17 пункта, след като през миналата седмица стигна най-високите си нива за последните две години и половина.

В ранните часове на сесията индексът се повишаваше покрай новините, че немският канцлер Ангела Меркел ще подкрепи разширяване на правомощията на спасителния фонд за еврозоната.

MSCI Asia Pacific нарасна с 14,3% през 2010 година, надминавайки като представяне S&P 500 с неговите 12,8% ръст и европейският индекс Stoxx Europe 600 с 8,6% повишение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още