IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските жилища продължават да поскъпват

Цените на имотите в 70 големи града в страната бележат ръст от 6,4% през декември спрямо година по-рано

10:03 | 17.01.11 г.
Китайските жилища продължават да поскъпват

Цените на китайските имоти се повишиха за 19-ти месец през декември, пораждайки опасения, че правителството ще засили мерките за ограничаване на риска от балонизиране на пазара, съобщи Bloomberg.

Цените в 70 големи града в страната бележат ръст от 6,4% през декември спрямо година по-рано, съобщи вестникът на държавното статистическо бюро China Information News. Това увеличение е по-слабо от медианната прогноза на шест икономисти, анкетирани от агенцията, за 7% ръст. Спрямо ноември цените се повишават с 0,3%.

Имотите поскъпват въпреки мерките на правителството като преустановяване на отпускането на ипотеки за покупка на трето жилище. На 25 декември централната банка на страната повиши отново лихвения процент, след като го вдигна през октомври за първи път от три години.

„Жилищните цени продължават да растат, особено тези на съществуващите жилища, като това може да породи опасения, че правителството ще продължи да затяга условията на пазара на имоти и още градове ще наложат ограничения върху покупките на жилища“, коментира Кати Ин, анализатор в Shenyin Wanguo Securities Co. в Шанхай. „Инвеститорите използват това като катализатор да продават акции на компании за имоти.”

Цените на съществуващите жилища се повишават с 0,5% през декември, най-силният темп от три месеца, сочат данните.

Инвестициите в строителство на имоти през декември нарастват с 12% до 557 млрд. юана (84 млрд. долара) спрямо година по-рано, като инвестициите за цялата година бележат ръст от 33% до 4,83 трлн. юана, отчита статистиката. Общата стойност на сделките с имоти през декември се увеличава с 22% до 1,02 трлн. юана, като са продадени 218 млн. кв. метра, с 12% повече на годишна база, пише вестникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 17.01.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още