IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На стоковата борса предлагат испанско олио на цена колкото българското

Според някои наблюдатели данните на САЩ за по-ниска световна реколта от пшеница може да повлияят в посока нагоре на световните цени на зърното

16:16 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
На стоковата борса предлагат испанско олио на цена колкото българското

През седмицата на Софийска стокова борса (ССБ) е предложена оферта за продажба на рафинирано слънчогледово олио внос от Испания в туби от 25 л при цена от 2,1 лв./л (без ДДС). Засега сделка не е сключена.

Посочената цена е почти равна на тази при продажба сега на едро на бутилирано българско олио. През декември 2010 г. неговата цена по официални данни беше 2-2,21 лв. за бутилка от 1 л (с ДДС).

На ССБ е предложена и оферта за покупка на малко количество маслодаен слънчоглед при цена в рамките на 850-920 лв./т, но насрещни оферти няма. По данни на търговци в страната единични сделки на едро тези дни се сключват при средни цени около 900-920 лв./т* слънчоглед.

През седмицата цените на основните храни на големите международни стокови борси останаха сравнително стабилни, с изключение на цената на маслодайния слънчоглед, която продължи да се покачва. На борсата в Будапеща слънчогледът за седмица поскъпна с 4% и към момента цената му (преизчислена в лева) е 1017 лв./т. Суровото олио в Ротердам обаче незначително поевтиня с 10 долара/т до 1500 долара/т.

Колебанията на цената на захарта на борсата в Лондон, които се наблюдават през последните няколко седмици, сега са в посока нагоре с около 4%. Причината към момента обаче е свързана не със запасите от тази стока, а със сключени сделки от големи инвестиционни фондове.

Актуалните цени на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща са съответно 399 лв./т и 426 лв./т. Котировките на пшеницата на борсата в Чикаго към тази сутрин са 288 долара/т, а на царевицата – 253 долара/т.

Според публикуваните преди два дни оценки на Министерството на земеделието на САЩ за световното производство на пшеница за периода юни 2010 г. - юни 2011 г. то е 645,8 млн. т, при 682,6 млн. т за предходната реколтна година, като при това предвижданията са световното потребление за периода да се увеличи с около 10,2 млн. т. В същото време Русия обяви, че ще закупи (вероятно от Украйна и Казахстан) 4-6 млн. т фуражно зърно. Според някои наблюдатели на международните пазари тези данни може да повлияят в посока нагоре на световните цени на зърното.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още