IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще останат ли болниците търговски дружества?

Идеята за преобразуването на болниците от търговски в публични дружества се определя от лекарското съсловие като много деликатна

10:23 | 12.01.11 г. 2
Ще останат ли болниците търговски дружества?

Предвижда се статутът на болниците като търговски дружества да се смени и те да бъдат преобразувани в публични дружества, чийто капитал е изцяло държавна собственост.

Тази промяна в статута на лечебните заведения е заложена в „Концепция за по-добро здравеопазване на България“, която Министерски съвет прие през декември миналата година по предложение на здравния министър д-р Стефан Константинов.

Дали предложението ще се реализира, кога, при чие управление и какъв ще бъде ефектът предстои да се разбере.

Статуквото

При сегашната ситуация болниците, като търговски дружества, сами провеждат търговете за лекарства и апаратура, но няма единна методика, която да важи за всички болници по еднакъв начин. Наскоро самият министър на здравеопазването призна, че при търговете с лекарства някои болнични мениджъри си позволяват волности и купуват едни и същи медикаменти на цена три и четири пъти по-висока в сравнение с други болници. Обяснението за тази практика е, че няма единна система за сключване на договори за доставка за лекарства и апаратура.

Министърът оповести публично данни, че при направените от Министерството на здравеопазването (МЗ) проверки през октомври миналата година, се оказва, че има болници, които са закупили скъпа апаратура, но не я ползват и стои години наред неразопакована.

Отново в публичното пространство министърът заяви, че ако държавните болници не са търговски дружества, здравното министерство като принципал би могло много по-добре да регулира процесите, така че да не изтичат средства.

Ще има ли промяна?

На този етап това е само предложение и намерение от страна на министерството и нямаме яснота за пътя, по който ще се реализира идеята, коментира д-р Димитър Ленков, главен секретар на Български лекарски съюз (БЛС). От БЛС смятат, че като цяло това е добра идея, защото не е нормално сегашното положение със статута на болниците, в което те са изправени пред парадокса да изпълняват функцията на търговски дружества, без да имат право да формират печалба и да начисляват ДДС.

„Виждаме само едно искане от страна на Министерството на здравеопазването, без конкретни параметри за неговата реализация“, коментира д-р Ленков.

Неговата лична позиция за преобразуването на болниците в публични дружества е песимистична, тъй като според него това е бавен процес, който изисква промени в Закона за лечебните заведения. „При тази активност на парламента обаче, сега, в годината на избори, едва ли в Народното събрание ще се наемат с промяна на закони в здравеопазването“, заяви той.

„В момента за правителството е по-важен електоратът и въпросите, свързани с предстоящите избори, отколкото всякакви други въпроси“, категоричен е д-р Ленков.

Работещите в лечебните заведения са още по-скептични. През есента на 2010 г., в разгара на лекарските протести, медиците изразиха мнение, че болниците не трябва да бъдат регистрирани по Търговския закон. Техните аргументи са, че за да съществува едно търговско дружество, то трябва да реализира печалба, което на практика не се случва сега. Освен това, според медиците в здравеопазването не може да има търговия.

Историята

Болниците станаха търговски дружества с въвеждането на здравно-осигурителната система и на финансирането през Националната здравно-осигурителна каса. Оттогава болниците са търговски дружества – извършват търговска дейност, генерират приходи и разходи, отдават помещения под наем...

За първи път от създаването на здравната каса здравен министър се захваща с промяна в статута на лечебните заведения. Дори Министерството на здравеопазването чрез сайта си прави обществено допитване по въпроса трябва ли да се промени статутът на болниците, така че да станат публични дружества.

През годините болничната помощ е постоянно недофинансирана и това води до съмнения в ефективността на болниците като търговски дружества. В момента продават услуги, остойностени като манипулации и лекарства, което обаче не води до задоволителни резултати.

Investor.bg потърси за коментар по темата директорите на някои от големите болници със статут на търговски дружества, но не получи отговор с мотива, че това е твърде деликатен въпрос, който не желаят да коментират на този етап и прехвърлиха топката към министъра на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
timtam
преди 13 години
Кризата в здравеопазването е тотална. Направо са изтървани нещата, защото лекарите се поквариха с тези търговски дружества. Казвам, че се поквариха, защото вместо грижа за пациента, всичко се превърна в остойностяване и пари. Това е нагледен пример как едно грешно решение води до провал в цял сектор, какъвто е медицинското обслужване. Небих искал да се задълбавам в натрупалите се недъзи, само ще препоръчам да се въведат лични медицински книжки, които да са в пациентите и лекарите да вписват в тях необходимите данни - дата на посещение, име на лекаря, извършени изследвания, установена диагноза, предписано лечение и личен подпис. Сега е пълно безхаберие. Лекарите мълчат като риби и само чакат да буташ пари. Така ще се документира какво са направили и тогава по лесно ще се докаже че са допеснали лекарска грешка, ако се появят неудачи с пациентите. Електронното досие, което се подготвя, едва ли ще доведе до по-голяма дисциплина, защото и сега си пишат каквото искат в системата на НЗОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Въпросът за собствеността е основният въпрос в българското здравеопазване. И това го знаят всички, с изключение на тези, на които не им изнася да го знаят.В момента системата крета извън времето и пространството. Лекарското съсловие не знае в социализма или в капитализма живее? В Европа или в Казахстан? От това полза имат само онези от него, които са се адаптирали добре - работят като в социализма, а претендират да печелят като колегите си от Запада. Те са повече тарикати, отколкото лекари, но за съжаление, и поради непрекъснатото си присъствие в публичното пространство, придават шарлатански привкус на съсловието. Което не го заслужава. Защото колкото са лекарите, които се опитват да ни уморят с престъпно безотговорното си отношение, толкова повече са тези, които после ни спасяват от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още