IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват спад на цените на жилищата в Индия през 2011

Цените са се върнали близо до пиковите нива от 2008 г., но според анализатори е възможно в някои райони да бъде отбелязано намаление тази година

13:20 | 04.01.11 г.
Очакват спад на цените на жилищата в Индия през 2011

Цените на жилищата в някои части на Индия са близо до пиковите си нива от 2008 година, но може да паднат с 10 до 15% в някои райони през 2011 г., защото купувачите не са склонни да плащат по-високи цени, смятат анализатори, цитирани от Property Wire.

Според анализ на консултантската компания Jones Lang LaSalle след пика на пазара на имоти през 2008 цените са паднали с 25 до 30% в места като Делхи и Мумбай. Оттогава обаче отново нараснаха и достигат сходни на предкризисните нива.

Според председателя на JLL India Ануж Пури растящите цени през 2011 г. може да засегнат търсенето. „Достъпните жилища ще продължат да се представят много добре тази година“, казва той и допълва, че търсенето на жилища от средния сегмент в Мумбай е далеч по-голямо от наличността, поради което се очакват известни увеличения на цените в сектора през 2011 г.

Най-голяма вероятност да бъдат регистрирани ценови понижения има във високия сегмент на пазара. Продажбите на луксозни жилища в Мумбай например намаляват и през ноември достигнаха най-ниския си брой от юни 2009 г.

„Сделките с жилища намаляват от известно време, но не мисля, че цените ще отбележат драстичен спад. Ще паднат най-много с 10 до 15%, но по-важното е, че цените ще се стабилизират и вече няма да има толкова резки увеличения“, казва Амбар Махешвари, директор на подразделението на DTZ в страната.

Спадът на броя сделки, който започна през октомври, вероятно ще бъде последван от намаление от около 15% на жилищните цени в Мумбай през 2011 г., смята Каустув Рой, изпълнителен директор на индийския филиал на Cushman & Wakefield.

„През последните два месеца се наблюдава рязко отслабване на интереса на пазарите на имоти в Мумбай и Гургаон. През 2011 г. може да се очаква спад между 10 и 15% на цените на имотите. По-голямата част от корекцията вероятно ще се реализира в периода между април и септември“, казва той.

Според Пранай Вакил, председател на Knight Frank India, банките няма да са склонни да отпускат заеми на строителните предприемачи. „В крайна сметка предприемачите ще са принудени да реализират инвентара си на по-ниски цени“, посочва той. Очакванията му са цените на имотите да загубят около 15% през следващите три месеца.

От Cushman & Wakefield също прогнозират в последния си анализ въпреки силното търсене цените да паднат в много райони на Мумбай заради голямо предлагане, които предстои да се появи в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още