IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен скок на щатските акции в първата сесия на 2011*

Пазарната капитализация на Apple скочи над 300 млрд. долара за първи път от създаването й

23:24 | 03.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Силен скок на щатските акции в първата сесия на 2011*

Борсовите индекси в САЩ завършиха със силни повишения първата сесия на 2011 година, като и трите водещи индекса отбелязаха нови най-високи нива за последните повече от две години.

Повод за това дадоха силните данни за фабричния и строителния сектор в САЩ, както и новината, че най-голямата банка в САЩ Bank of America е постигнала споразумение за 3 млрд. долара с ипотечните кредитори Freddie Mac и Fannie Mae.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average се повиши 0,8% до 11 671 пункта до края на сесията, воден именно от акциите на Bank of America, пише CNNMoney.

Нивото на индекса е най-високото от септември 2008 насам, когато фалитът на инвестиционната банка Lehman Brothers задълбочи световната финансова криза.

Книжата на Bank of America поскъпнаха с 6,4% до 14,19 долара на Нюйоркската фондова борса, след като стана ясно, че банката е постигнала споразумение с Freddie Mac и Fannie Mae относно спора им за продажбата на лоши ипотеки от подразделението й Countrywide Financial на Freddie Mac и Fannie Mae.

Съгласно споразумението банката ще трябва да плати 3 млрд. долара на двата държавно-спонсорирани ипотечни кредитора в САЩ. Новината за разрешаването на спора подкрепи и други акции от банковия сектор, като книжата на JPMorgan, Citigroup и Morgan Stanley поскъпнаха с над 2%.

Междувременно широкият индекс S&P 500 нарасна с 1,1% до 1 273 пункта, докато на борсата Nasdaq главният индекс Nasdaq Composite се повиши с 1,5% до 2 691,52 пункта.

Миналата година донесе нестабилност на фондовите борси в САЩ, но и трите индекса завършиха 2010 с ръст между 11% и 17%.

Първите икономически данни за САЩ от тази година показаха, че фабричният сектор в страната се е разраснал за 17-и пореден месец през декември. Това стана ясно от индекса на бизнес активността в производствения сектор, който се повиши до 57 пункта спрямо 56,6 за ноември.

Стойност над 50 е знак за повишение на стопанската активност в производствения сектор.

Междувременно стана ясно, че разходите в строителния сектор са нараснали с 0,4% през ноември, след като през октомври се повишиха с 0,7% на месечна база.

Увеличението се оказа дава пъти по-силно от пазарните очаквания.

Най-важните икономически данни за САЩ тази седмица обаче излизат в петък и се очаква да покажат, че през декември са разкрити 132 хил. нови работни места в неселскостопанските отрасли на щатската икономика спрямо 39 хил. нови позиции през ноември. За нивото на безработица се прогнозира спад до 9,7% през декември от 9,8% през ноември.

Борсовият оптимизъм в днешната сесия намери силно изражение в цената на акциите на Apple, която се повиши до нов исторически рекорд от над 329 долара на Nasdaq след повишение от 2,2%.

Пазарната капитализация на технологичната компания надскочи 300 млрд. долара за първи път от нейното създаване.

* Актуализирано към 23:20 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
gery_paneva
преди 13 години
Коригирахме пазарната капитализация, благодаря ви за сигнала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ajax4o
преди 13 години
300 /ТРИСТА/ Милиарда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още