IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи европейски компании искат санкции за Унгария заради данъчни закони

Наложените наскоро данъци за чуждестранни инвеститори целят да наберат средства за намаляване на дефицита на страната

16:11 | 03.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Водещи европейски компании искат санкции за Унгария заради данъчни закони

13 европейски компании са написали съвместно писмо до Европейската комисия с искане за санкции срещу Унгария заради специалните данъци, наложени за чуждестранни инвеститори, предаде EUobserver.

От 1 януари Унгария пое председателството на ЕС.

В писмото се призовава Брюксел да „убеди унгарското правителство в значимостта на наличието на стабилни законови условия за инвеститори“, както и да „принуди Будапеща да отмени нечестните данъци“.

Сред компаниите, подписали писмото, са германските енергийни гиганти RWE и E.ON, Deutsche Telekom, застрахователят Allianz, холандската ING bank, френската застрахователна група Axa, CEZ и OMV. Всичките компании заплашват да изтеглят инвестициите си от Унгария.

В документа се посочва, че само Deutsche Telekom ще загуби до 100 млн. евро в резултат на наложените наскоро данъци за чуждестранните инвеститори, чрез които се цели намаляване на дефицита. По оценки на авторите на писмото с новите данъци Будапеща ще набере 1,3 млрд. евро.

В изказване за изданието Sueddeutsche Zeitung германският министър на икономиката Райнер Брюдерле посочи, че събирането на средства по този начин от чуждестранни инвеститори от страна на европейска държава е „фундаментален проблем за вътрешния пазар на ЕС.

Той е добавил, че Германия е повдигнала този въпрос пред Унгария и ще следи развитието му.

Ако ЕК прецени, че Унгария е нарушила европейското законодателство, случаят може да бъде отнесен до Европейския съд, който има правомощията да задължава страните от ЕС да променят законите си.

Данъчният спор увеличава натиска върху Унгария, която беше силно критикувана заради нов медиен закон, даващ по-големи правомощия на медийния регулатор в страната да налага санкции за публикуване на материали, които не са „политически балансирани“ или обиждат „човешкото достойнство“.

На 26 декември в редакционен материал, озаглавен „Путинизацията на Унгария“ (препратка към авторитарното управление на руския премиер Владимир Путин), Washington Post предупреди, че ЕС може да съжалява за системата на ротационно председателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още