IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще погледнат ли отново страните от Източна Европа с добро око на еврото?

Някога основна цел, днес членството в еврозоната далеч не е сред приоритетите за повечето от правителствата от бившия Съветски блок

16:50 | 27.12.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Ще погледнат ли отново страните от Източна Европа с добро око на еврото?

В момент, когато Естония гордо приема европейската валута, ентусиазмът на повечето от останалите кандидатки е помрачен от проблемите на еврозоната: поляците не планират да влязат в нея преди 2015 година, а чехите няма да определят дата идните четири години, отбелязва Франс прес в коментарен материал, цитиран от БТА.

Всички страни, присъединили се към Европейския съюз след 2004 година, са се ангажирали в някакъв момент да приемат и единната валута. Световната криза обаче ги отдалечи от изискваните критерии и ги накара да си поставят други незабавни приоритети.

След Словения през 2007 година, Кипър и Малта през 2008 година, Словакия през 2009 година, на 1 януари 2011 година и бивша съветска република Естония ще приеме еврото.

Чехия съзнателно зае противоположна позиция. Нейният премиер Петър Нечас, който е на този пост от юли, заяви, че дата на присъединяване няма да бъде определена преди края на неговия 4-годишен мандат.

Според местните медии евроскептичният чешки президент Вацлав Клаус насърчава правителството да преговаря с Брюксел за право на отказ от приемане на европейската валута, а 55 процента от чехите са против изваждане на тяхната крона от обращение.

По подобен начин стоят нещата и в Унгария, според чийто премиер Виктор Орбан предвид състоянието на държавните финанси приемането на еврото вече не е на дневен ред.

От началото на световната криза Унгария, която едва избегна фалит през 2008 година чрез международен заем от 20 милиарда евро, прие редица мерки на строги икономии, но нейният държавен дълг доближава 80 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).

Полша - с най-голямата икономика в региона и единствената членка на ЕС, запазила икономическия си растеж през 2009 година - не планира да се присъедини към еврозоната преди 2015 година. Нейният министър на финансите предупреди неотдавна, че "пътят ще бъде дълъг".

В очакване през декември долната камара на полския парламент разгледа внимателно проект за промяна в конституцията, предвиждащ опростяване на законовите процедури за бъдещото
въвеждане на еврото.

“Това е все едно човек да се сдобие с паспорт, за да може да предприеме пътуване, но без да е задължен да замине", заяви президентът Бронислав Коморовски, който поде инициативата.

Румънският президент Траян Бъсеску не изключи възможността неговата страна да влезе в еврозоната по-късно от първоначално предвидената дата - 1 януари 2015 година, за да бъде по-добре подготвена националната икономика и да бъде избегнат сценарий като гръцкия.

България пък е решена да се присъедини "колкото е възможно по-бързо", според министъра на финансите Симеон Дянков.

Дянков все пак призна, че влизането във валутно-курсовия механизъм 2 (ERM II) - чакалнята на еврозоната - му изглежда невъзможно преди края на 2011 година, което ще измести датата на присъединяване след 2013 година.

Приемането на еврото от Естония обаче мотивира нейните две балтийски съседки.

"Всеки инвеститор, който реши да вложат парите си (в балтийска страна), ще избере мястото, където вече се използва еврото", отбеляза президентът на Латвийската централна банка Илмарс Римсевичус.

Това "опростява нещата за Латвия: възможно най-бързо присъединяване", заяви пред АФП Мортен Хансен, анализатор от Стокхолмското висше училище по икономика в Рига.

Литва, чиято национална валута като латвийската е прикрепена към евро, също не иска да се бави повече. "2014 година остава наша стратегическа цел", заяви пред АФП говорител на премиера Андрюс Кубилюс

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Парите са вид измерител на стоките, които се търгуват. Дали парите ще са под формата на монети, банкноти, кредитни и дебитни карти или друг виртуален елемент - няма значение. Парите се развиват и развитието им се изразява в процеса на кредитиране, търговия, регионална интеграция, итн.По-интересният момент е, защо ние толкова бързаме да влезнем в еврозоната. Всички други страни остават предпазливи, а ние, зор, та зор, да влезнем. Това, че сме по-назад от останалите страни ни дава едно предимство, може да се учим от грешките на другите или от тяхната история. Всяка страна, която приема еврото, отчита ръст на цените. Аз не съм против влизането в еврозоната, това е неизбежно, но в момента зора да се мушнем там има политически амбиции, управляващите (управляващият) да влезнат в историята. А, би било редно, този ход да има икономическа обосновка, съобразно условията на нашата икономика и тази на останалия свят и тенденциите, които съпътстват икономиките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 13 години
...и аз искам да ти напомня че хартийките нямат алтернатива, може да станат само карти от някаква пластика или нещо друго подобно, може да ги обезценяват периодично, но се видя че дори и златото не става за тяхна алтернатива... приеми го като неизбежното зло на просперитета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
varna
преди 13 години
По значение за развитието на човечеството, изобретяването на парите вероятно се нарежда непосредствено след укротяването на огъня. А колкото за еврото, членството в ЕС един ден ще се обвърже с членство в Еврозоната, което ще означава постигане и дисциплинирано спазване на определени икономико-финансови критерии и условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Ironhorse
преди 13 години
Предполагам не искаш да предложиш да се върнем към натуралната търговия.Капитализмът е устроен да се развива като стихия. Или се научаваш да се справяш и предвиждаш колкото можеш или умираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Nabludatel777
преди 13 години
Явно си на много силни хапчета... Не смея ида си представя колко са зле нещата при теб...УСпех съвременнта медицина има върши и чудеса особенно психологията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
rosybabe
преди 13 години
Искам да ви напомня че парите са нищо повече от нарисувани харттиики. Факт е че тяхната стойност се определя единствено от доверието в тези хартиики. Това доверие все повече отслабва както и доверието в другите хартиики $-ри и т.н. Идва края на ерата на сребролюбието. Това ще се случи като всички разберат че това за което са си продалали здравето е една голяма лъжа. Когато пирите станат само хартия каквито винаги са били
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още