IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's потвърди кредитния рейтинг Baa3 на България с положителна перспектива

Агенцията обвързва повишаването на кредитния рейтинг на страната с фискална консолидация, подобряване на бюджетната прозрачност и възобновяването на устойчив икономически растеж

13:08 | 22.12.10 г. 1
Moody's потвърди кредитния рейтинг Baa3 на България с положителна перспектива

Кредитната рейтингова агенция Moody's Investors Service актуализира своята оценка за икономическата ситуация в България. Кредитният рейтинг е потвърден на Baa3 с положителна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите.

През януари 2010 г. перспективата беше променена от стабилна на положителна като резултат от добрата устойчивост на България на ефектите от глобалната криза. Според рейтинговата агенция растежът следва да се възстанови, подпомогнат по-скоро със средства от ЕС.

Moody’s посочва силните страни на България, сред които са членството в ЕС, което осигурява финансова подкрепа и стимули за реформи, както и разумната фискална политика, ниският държавен дълг и поддържането на значителни фискални резерви. При съотношение на консолидиран държавен дълг към БВП от 14% България е третата най-малко задлъжняла страна в ЕС след Естония и Люксембург.

Moody's Investors Service обвързва бъдещо повишаване на кредитния рейтинг на България с фискална консолидация, подобряване на бюджетната прозрачност и възобновяването на устойчив икономически растеж. Факторите, свързани с процеса на конвергенция, водещи до влизането на България във валутния механизъм ERM II, също биха спомогнали за бъдещото повишение на кредитния рейтинг на страната.

През 2010 година дефицитът по текущата сметка се трансформира в малък излишък в периода януари-октомври, като резултат от свиването на търговския дефицит наполовина и нарастването на излишъка по сметката на услугите.

Предвид външните фактори и липсата на гъвкавост, наложена от паричния съвет, намаляването на дефицита по текущата сметка е важен елемент за дългосрочна макростабилност, посочва още в анализа си рейтинговата агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
"България има един слаб премиер", заяви президентът Георги ПървановПремиерът Бойко Борисов отговори:"И другата кредитна агенция - "Муудис", потвърди рейтинга на България. Все едно чакат само г-н Първанов да се изкаже и веднага ни потвърждават положителната перспектива на България".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още