IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивният сектор донесе силен ръст на борсите в Азия

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се е повишил с 11% тази година, но японският Nikkei 225 изостава със загуба от близо 2%

11:36 | 21.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Добивният сектор донесе силен ръст на борсите в Азия

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха силно в днешната сесия, след като скокът в цените на металите и енергийните суровини донесе ръст на акциите от добивния сектор.

Утихването на напрежението между Северна и Южна Корея във връзка с провежданите от Южна Корея артилерийски учения през тази седмица също помогна за повишението на индексите в региона.

Японската централна банка проведе днес последното си заседание за тази година, след което увери, че ще продължи да влива стабилно ликвидност във финансовата система на страната чрез покупки на ценни книжа и отпускането на кредити за японските банки.

Основният лихвен процент в страната остана за 24-ти пореден месец на рекордно ниското ниво от 0,1%. Водещият японски индекс Nikkei 225 завърши сесията със силен ръст от 1,5% до 10 370,50 пункта, но е сред най-слабо представителите се в региона за тази година, като остава с близо 2% под нивата си от края на декември 2009 г.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 1% в днешната търговия до 134,73 пункта и се намира близо до най-високите си нива за последните две години и половина.

Най-силно се представиха акциите на енергийните и добивните компании, след като цената на петрола наближи 90 долара за барел в днешната електронна търговия в Азия, а металите поскъпнаха в сесията на Лондонската метална борса.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite се повишава с 1,8% до 2 904,11 пункта, докато в Хонконг Hang Seng добави 1,6% до 22 993,90 пункта, воден от енергийните и строителните компании. В Южна Корея Kospi скочи с 0,8% до 2 037,09 пункта, след като Северна Корея не отговори на военните учения, провеждани от южната й съседна в Жълто море.

Правителството на Северна Корея също така се е съгласило да допусне инспектори да посетят съоръженията на страната за обогатяване на уран, по думите на губернатора на американския щат Ню Мексико - Бил Ричардсън, който е на неофициално посещение в страната, предаде Bloomberg.

На борсата в Австралия S&P/ASX 200 нарасна с 0,8% до 4 771,90 пункта, докато новозеландският NZX 50 се повиши с 0,6% до 3 319,10 пункта. Индексът на водещите индикатори за Австралия за повиши с 0,6% през ноември, подсказвайки, че икономическата експанзия на страната ще продължи в началото на 2011.

MSCI Asia Pacific се е повишил с 11% през тази година, като изпреварва общоевропейския Stoxx Europe 600, който е добавил 9,6%, но изостава леко от щатския S&P 500, който се е повишил с 12 на сто.

Китайското правителство съобщи днес, че подкрепя мерките на Международния валутен фонд за борба с дълговата криза в еврозоната. Това стана ясно по време на форум в Пекин, посветен на икономическите и търговски отношения на Китай с останалите страни. Според анализатори изявлението на Китай трябва да подкрепи търсенето на по-рискови активи, защото показва, че страната има значителни вложения в активи от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още