IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишенията на щатските борси продължават

Водещите индекси в САЩ са нараснали с 5% от началото на декември и са на път да завършат годината с двуцифрен ръст

18:09 | 15.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Повишенията на щатските борси продължават

След колебливото начало на днешната борсова сесия щатските индекси се насочиха нагоре, подкрепени от данните за занижената инфлация в страната през ноември. 

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,3% до 11 508,63 пункта в първия час и половина от търговията. В същото време широкият S&P 500 добавя 0,2 на сто до 1 2 43,90 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава най-силно с 0,6% до 2 642 пункта.

В самото начало на сесията и трите водещи индекса се озоваха на отрицателна територия, за което допринесе съобщението на рейтинговата агенция Moody’s, че може да понижи рейтинга на държавните облигации Испания в евро и чуждестранна валута.

Сесията във вторник завърши с леки повишения на индексите, след като Федералният резерв поднови обещанието да инжектира 600 млрд. долара във финансовата система на САЩ чрез покупки на щатски държавни облигации до средата на 2011 г.

Централната банка изрази също опасения, че американската икономика расте твърде бавно и остави лихвените си проценти без промяна на рекордно ниските им нива.

Въпреки неясните изгледи пред икономиката щатските индекси са се повишили с около 5% от началото на декември и с повече от 6% от началото на четвъртото тримесечие, като са на път да отбележат двуцифрен ръст за годината, пише CNN.

Икономическите данни за САЩ днес показаха, че потребителските цени са се повишили леко с 0,1% в рамките на ноември спрямо октомври и са с 1,1% над нивата си отпреди година. Това е близо наполовина в сравнение с целевата годишна инфлация от 2% за Федералния резерв и позволява на централната банка да продължи с мерките си за вливане на ликвидност.

По-късно днес Камарата на представителите в Конгреса на САЩ се очаква да гласува дали да се удължат данъчните облекчения в страната, въведени по време на мандата на предишния президент Джордж Буш през 2001 г.

Лихвените проценти по 10-годишните американски облигации се понижават до 3,43% днес. Те скочиха рязко през миналата седмица, след като президентът Барак Обама постигна единство с републиканците за запазване на данъчните отстъпки през следващите две години. Според някои анализатори скокът в лихвените нива по щатските ДЦК е добър знак за икономиката и за финансовите пазари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още