IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефката на НОИ: Няма национализация!

Солидарният принцип на пенсионната система е нарушен, защото самите пенсионери финансират пенсиите си чрез данъци, посочва Христина Митрева

18:36 | 12.12.10 г. 16
Автор - снимка
Създател
Шефката на НОИ: Няма национализация!

"При нас имаше много сериозен дебат за Кодекса за социално осигуряване (КСО), той продължи 3 дни. Тези решения се отнасят за години напред и хората трябва да знаят какво да очакват", коментира пред БНР управителят на НОИ Христина Митрева, съобщава Dnes.bg.

"Ние сега не правим реформа, а продължаваме стратегията за развитие на пенсионната система, започната през 2000 година", допълни тя.

Митрева каза още, че е трябвало да търсят нови решения и политики, които да доведат до една по-добра финансова стабилност на системата и да осигурят на хората едни по-справедливи пенсии.

"За всеки е ясно, че това, което хората получават не ги задоволява. Промените трябваше да се случат, защото в момента около 60% от разходите за пенсии се финансират чрез данъци. Това означава, че много други сектори на икономиката остават недофинансирани – образованието, здравеопазването, икономиката, инфраструктурата", подчерта Митрева.

Според нея солидарният принцип на пенсионната система е нарушен, защото самите пенсионери финансират пенсиите си чрез данъци.

"Това не е национализация. Това са индивидуални партиди на хората, те не са лични сметки, защото вноската е за сметка на работодателя. 10-годишният период е недостатъчен, за да се спестят средства, които да гарантират ранна пенсия, получаваща се 8 години по-рано", заяви Митрева.

"Тези хора са работили за България. Не може да се каже - ами да получават толкова колкото са внасяли, това не е справедливо", категорична бе Христина Митрева.

Според Митрева се получава така, че средният размер на пенсиите е най-много 290 лева. "От ДОО обаче, това лице ще получава около 700 лева пенсия", каза още управителят на НОИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
Minavast
преди 13 години
Да не забравяме че дамата е политкоректна,като повечето чиновници.Премълчава нещо.....моето мнение,за \"пипер\" "Ами заглавието е митингаджийско и невярно.Човека обяснява че парите са на НОЙ и той ги е предоставил за управление.Толкова.Договор а за управление е "търговска тайна"А че влизането в владение е бъдеще отменяемо с тесте карти услужливо премълчава.Красив договор на управляващо дружество с суетен"частен собственик" е подвеждаща любезност.А че тук има навиячи на "отрицателни инвеститори" -всеки да се пази от подвеждане в реалността " 04.11.2010, 19:18 http://***.investor.bg/forum/showthread.php?t=11870#p1290891990
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
Борса
преди 13 години
Според недоразуменито Митрева национализацията на професионалните пенсионни фондове била много хубаво нещо. По нейният пример това е все едно да имате двустаен апартамент в Надежда и да ви дадат четиристаен в центъра. Сигурен съм, че този, който се мести от двустайния в четиристайния ще е повече от доволен, но не се казва как ще се чувства този, който от четиристайния в центъра ще отиде в двустайния в Надежда. И това се нарича справедливо! Аз питам - защо полицаи и военни трябва да се пенсионират толкова рано? Защо тези, които работят най-малко (във всеки смисъл) и внасят най-кратко време, трябва да получават най-дълго пенсии. И то не какви да е, а едни от най-високите пенсии! Защо? Защо Митрева е получила 30 000 лв. хонорар от НОИ като консултант. Какво е консултирала и струва ли толкова пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Гари
преди 13 години
http://ime.bg/bg/articles/kakvi-pensii-shte-poluavat-amerikanskite-i-bylgarskite-pensioneriПо-големи *** от Митрева и Тотю Младенов дори е трудно да се намерят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 13 години
През цялото лято мравката се труди усърдно, събира храна за зимата и си стяга къщата.Щуреца през цялото лято пее и танцува и си мисли колко е глупава мравката да работи толкова много. Но зимата идва и мравката се прибира на топло, има си храна, подслон, изобщо, всичко при нея е О.К. Щуреца обаче няма къде да се прибере, целия е вледенен, няма и какво да яде, свиква пресконференция и пита защо мравката има право да стои на топло и да има какво да яде, а нещастния щурец мръзне гладен под снега. Телевизията веднага организира предаване на живо, как щуреца е посинял от студ и се чуди къде да се свре на завет. В същото време се пуска видео как мравката се е разположила удобно в топлия си дом, а масата е препълнена с храна. Всички французи са поразени, че в една толкова богата страна оставят бедния щурец да замръзва на улицата, докато другите тънат в изобилие и охолство. http://***.slackpack.net/2006/12/01/%D1%89%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%86-%D0%B8-%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
MILOM
преди 13 години
Конституцията на България защитава собствеността. Народното събрание няма право да се разпорежда със собствеността на гражданите. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в отговор на искането на ГЕРБ да национализират вноските на гражданите в частните пенсионни фондове. Аз ще настоявам Синята коалиция да сезира Конституционния съд, за нарушаване на правото на собственост, гарантирано в конституцията поясни Костов.Обръщам се към пенсионните фондове и ги призовавам да не изпълнят решението на депутатите и да не нарушават договорите си с хората, а да се обърнат към съда. Конституцията има пряко действие и съда ще защити собствеността.В пенсионните фондове отделен човек има партида, в тази партида има пари и с тези пари никой не може да се разпорежда вместо него. Правителството се държи като Дядо Коледа. Влизате като Дядо Коледа, за да раздава пенсии. Питам, кога ви избрахме за Дядо Коледа - вас правителството? Вие сте избрани, за да управлявате според законите на страната. Откъде ще взимате, за да давате? От кого взимате, за да давате? Аз просто се удивлявам в каква степен министър може да прави такива брутални грешки в едно изказване от 5 минути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Така нареченият "солидарен принцип" превръща пенсионната система в типична СХЕМА НА ПОНЦИ ИЛИ ФИНАНСОВА ПИРАМИДА !!!Потърсете в Уикипедията определението за финансова пирамида и ще се убедите !!!Искам тая ***, Кратуната Борисов, Тотю или който и да е да излязат и да обяснят как така държавата създава и поддържа една финансова пирамида?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Тази е тотално изперкала. КАК по-точно да се дисциплинират хората да си плащат осигуровките, като тези пари не отиват за техните пенсии, а за пенсиите на тези, които не си плащат?! Нали това беше цялата идея на Костов - като не плащаш, не получаваш.И вместо сега тия хора, дето са се скатавали, да получават малки пенсии, отново взимат парите на редовните за да плащат на нередовните.Баси държавата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
bertram
преди 13 години
Не мога да рабера герб откъде я намериха тази?!?Този пост е важен и ще става все по-важен, за да бъде поверен на Христина.Крайно време е ББ да разбере, че не е важно кой е послушен, а кой може и знае и има интелект!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
nikolait
преди 13 години
айде наздраве ХРИСИ!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Lamer777
преди 13 години
След такова умопомрачително...абсолютно некомпетентно изказване...тази държавна служителка...тази баба, трябва НЕЗАБАВНО да се пенсионира !!!Ужас !Срам !И ми била актюер !!!Чудовищно невежество !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още