IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво показват другите 4 индекса на БВП, изчислявани от НСИ?

БВП расте с 4,25% на годишна база през третото тримесечие по текущи цени

14:24 | 09.12.10 г. 8
Какво показват другите 4 индекса на БВП, изчислявани от НСИ?

Тази сутрин Националният статистически институт (НСИ) публикува изменението на БВП по цени от 2000 г., със сезонно изглаждане и с корекция в броя на работните дни. Те показват, че на годишна база БВП се повишава с 0,5%, а на тримесечна - с 0,7% през третото тримесечие на 2010 г. За деветмесечието на годишна база спадът на БВП е с 0,2%.

Какво показват обаче останалите 4 индекса на БВП, изчислявани от НСИ? Те са сезонно неизгладени и са индекс на цените от предходната година, индекс по текущи цени, индекс на физическия обем и индекс по цени от 2000 г. (без сезонно изглаждане).

БВП расте с 4,25% на годишна база до 19,4 млрд. лв. през третото тримесечие на 2010 г. по текущи цени. За деветмесечието на 2010 г. ръстът на годишна база е с 1% до 50,64 млрд лв. Именно върху този БВП държавата планира данъчните си приходи, основно от ДДС. Ръстът показва, че базата за събиране на данъци се е увеличила.

БВП, измерен по цени от предходната година, е 18,97 млрд. лв. през третото тримесечие на 2010 г. (ръст с 5,1% на годишна база), а за деветмесечието е 49,5 млрд. лв., като се увеличава с 3,43% на годишна база.

БВП за деветмесечието по текущи цени (50,6 млрд. лв.) е по-висок от този по цени от предходната година (49,5 млрд. лв.) с 2,3%.

Именно 2,3% е средногодишната инфлация през януари-септември 2010 г. спрямо съпоставимия период на миналата година, по данни на НСИ.

Средногодишната инфлация за периода октомври 2009 - септември 2010 г. спрямо периода октомври 2008 - септември 2009 г. е 1,4%.

По цени от 2000 г. (сезонно неизгладени и без отчитане на разликата в броя работни дни) БВП през третото тримесечие на 2010 г. е 11,33 млрд. лв., като се увеличава с 1% на годишна база. За деветмесечието той е 29,6 млрд. лв. и намалява с 0,6% на годишна база.

Както НСИ обяви по-рано днес, сезонно изгладените данни са малко по-добри, като спадът на БВП е с 0,2% през деветмесечието на годишна база.

До предишното тримесечие (второто на 2010 г.) НСИ публикуваше в прессъобщенията си и ползваше за водещ индикатор изменението на индекса на физическия обем. Той отчита ръст с 1% на годишна база през третото тримесечие на 2010 г. През второто тримесечие ръстът е с 0,51%, а през първото има спад с 3,97%. Обявените данни не позволяват изчисление на изменение за деветмесечието на годишна база, но изменението по бившия водещ индикатор на НСИ ще бъде известно за цялата 2010 г. на годишна база в началото на 2011 г.

Дали анализаторите и читателите ще се доверят най-много на изменението на БВП по текущи цени (което включва и инфлацията), по цени от предходната година, по цени от 2000 г. или по индекс на физическия обем е въпрос на личен избор.

След като НСИ оповестява 5 индекса (включително сезонно изгладен по цени от 2000 г.), най-добър анализ ще се получи при използването на всички тях.

Показател Изменение на годишна база
През 3-то трим. На 2010 г. През 9-месечието на 2010 г.
БВП по текущи цени 4,25% 1,00%
БВП по цени от предходната година 5,10% 3,43%
БВП по цени от 2000 г. (несезонно изгладени) 1,00% -0,60%
БВП по цени от 2000 г. (сезонно изгладени с отчитане на броя работни дни) 0,50% -0,20%
БВП по индекс на физическия обем 1,00% -

Изчисления на Investor.bg по базови данни на НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
И данните и методологията са ясни. Естествено, че данните могат да се използват за подобни пресмятания. Дори в прессъобщението си за 0,5% ръст на БВП през Q3 на годишна база НСИ е публикувал че БВП по текущи цени е 50,64 млрд. за годината и 19,4 млрд. лв. за тримесечието. Всичко е абсолютно точно, няма никакво излагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Здравейте, всичко това си го пише в материла, Да вкючва инфлацията, дори си пише че е точно 2,3% разликата между БВП по текущи и от предходна година цени, колкото е и средния ръст в инфлацията.Това просто е пълната картина. И целта е не да каже нещо на анализаторите, а на обикновените хора, които като чуят за спад на БВП вероятно си мислят, че приходите като цяло намаляват. Но номиналния БВП от който държавата събира данъци си расте и личните бюджети трябва да се сравняват с индекса по текущи цени, защото в личен бюджет никой не си смята инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
ravnovesie
преди 13 години
Не се излагайте с такива статии. Първо звъннете на НСИ, дали данните им могат да се използват за подобни пресмятания. Може да лъжат в данните но поне ще кажат методиката си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Колега, БВП по текущи цени отчита инфлацията. Всички други показатели на БВП са т.н. реални растежи, т.е. без инфлацията. По текущи цени показателя не е съществен за анализаторите. Примерно: потреблението расте (всеки ще си направи извода, повече купуваме, но напрактика може да купуваме по-малко, но на по-високи цени). Затова се наблюдава реалния растеж на БВП или този по базисни цени, дали те от предходната година или от 2000, разликата е структурна.НСИ си изчислява няколко индикатора, за да тези, които искат да ползват БВП за нещо, да имат избор и да си изберат този, който им най-допада. Всеки от показателите е верен, просто има различни методики за изчисляването им и има тънкости, които малко хора ги знаят. За обикновенния човек, важен е по-удобния показател и така се залъгваме доволно :)Но, нищо, похвално е за НСИ, че бележат някакъв напредък в статистиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
Samo spokoino.Kakto se vijda do kraq na godinata ste sme s raztej po vsi4ki na4ini na izmervane.Spored men tezi koito ne ot4itat inflaciqta (po tekusti ceni) sa mnogo izkriveni imeno poradi tova.Indeksa po fizi4eskiq obem po princip e dobur, no ne dava ocenka za 3-mese4iq. Koeto e seriozen minus!Zatova sa izbrali indeksa sus sezono izgladenite ocenki za osnoven.Toj ne e perfekten pu zastoto, razli4niq broj rabotni dni ne bi trqbvalo a vliae. Ako edna godina si rabotil 3 dena pove4e tova si e fakt i BVP ste e pove4e. Taka 4e ne bi trqbvalo tova da se priravnqva.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
Само някой да каже на Борисов, че ръста е 4,25% и съм сигурен, че ще ни зарадва от малкия екран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pivoley
преди 13 години
Прав си. Така винаги ще сме на +. Даже и да произвеждаме по-малко, ако цените растът всичко е ОК :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Мариян Йорданов
преди 13 години
Кой от индексите е най-показателен според вас?На мен лично ми харесва този по текущи цени, защото и бюджета ми е по текущи цени. Всеки ден харча по текущи цени не по цени от 2000 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още