IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият бранш поиска отлагане на увеличението на ДДС ставката в туризма

Искането на бизнеса е ставката от 9% ДДС в туризма да влезе в сила от 1 октомври 2011 г., а не от 1 април 2011 г.

15:38 | 07.12.10 г.
Туристическият бранш поиска отлагане на увеличението на ДДС ставката в туризма

Ставката от 9% ДДС в туризма да влезе в сила от 1 октомври 2011 година, а не от 1 април 2011 г. Това са поискали на среща с премиера Бойко Борисов представители на туристически и туроператорски организации, съобщи Dnes.bg.

Аргументът им е бил, че по този начин ще „запазят“ летния туристически сезон през 2011 г., тъй като много от договорите за него вече са сключени.

Витан Иванов, шеф на Съвета по туризъм в София, каза, че са получили подкрепа от премиера и сега им предстоят разговори в ресорните комисии в Народното събрание, за да стане предложението им факт.

"Помолихме, ако може това да бъде отложено до 1 октомври, както първоначално сме го поискали, тъй като всички договори на хотелиери и туроператори вече са разписани и тези 2% ДДС отгоре значително ще им се отразят“, каза Иванов.

Според него „се спасява“ зимният сезон, тъй като деветте процента влизат в сила от 1 април. „Ние помолихме да се спаси и летният сезон, тъй като морските курорти за летен туризъм имат два пъти повече хотели, отколкото зимните курорти“.

„Премиерът прие добре идеята, но каза, че това зависи от парламента, и сега ще водим разговори със съответните комисии в Народното събрание", каза Иванов.

Според промените в Закона за данък върху добавената стойност, който беше приет на първо четене в края на октомври, парламентът реши данъчната ставка за настаняване в туристическия сектор да бъде еднаква за индивидуалните и за груповите пътувания и да е в размер 9 на сто. В средата на ноември поправката мина и на второ четене в Народното събрание.

Още тогава представители на туристическия бизнес възразиха срещу това решение с аргумента, че ще се оскъпят туристическите услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още