IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващи данни за пазара на труда в САЩ предизвикаха скок на еврото

Само за час единната валута напредна с 1% спрямо долара, с което се отърси от разпродажбите около дълговата криза в Европа

16:06 | 03.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разочароващи данни за пазара на труда в САЩ предизвикаха скок на еврото

Американската икономика разкри много по-малък от очакваното брой нови работни места през ноември, след като незначителното увеличение на заетостта в здравния сектор и бизнес услугите бе компенсирано от закриване на работни места в търговията на дребно и фабричния сектор.

Като цяло заетостта в останалите главни отрасли на икономиката остава почти без промяна.

Броят на лицата, ангажирани в неселскостопанските отрасли на американската икономика, се увеличава с 39 хил. през миналия месец при очаквано повишение от 150 хил. През октомври заетостта нарасна със 172 хил.

Разкриването на работни места обаче не е достатъчно, за да намали безработицата, която скача до 9,8% в сравнение с 9,6% през август, септември и октомври. Това може да се обясни с присъединяването на повече американци към редиците на активно търсещите работа.

Безработицата в САЩ се намира в интервала от 9,5%-10% през последната година и половина и се очертава като едно от най-големите предизвикателства пред възстановяването на икономиката.

През ноември най-много нови работни места се създават в сектора на професионалните и бизнес услуги, следван от здравния сектор. В същото време заетостта намалява в сектора на търговията на дребно и фабричното производство.

Данните на Бюрото по трудова статистика в САЩ показаха още, че към края на ноември безработните в страната са 15,1 млн., от които 6,3 млн. души са трайно безработни. Трайно безработни са лицата, които са регистрирани в бюрата по труда като търсещи работа в продължение на поне 27 седмици.

От януари 2008 г. броят на работните места в неселскостопанските отрасли на американската икономика намалява трайно, като само седем месеца правят изключение. През март и април правителството на САЩ разкри голям брой временни работни места заради преброяването на населението, които доведоха до временен спад на безработицата.

От правителствения доклад за пазара на труда стана още ясно, че средното почасово заплащане в САЩ е нараснало с 1 цент до 22,75 долара на час през ноември. За последните 12 месеца то се е повишило с 1,6 на сто.

След излизането на данните доларът увеличи загубата си срещу еврото до 1%, като към 16:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при 1,3341 долара за евро спрямо 1,3247 преди час. Така единната валута успява да заличи част от изгубеното тази седмица заради страховете от банкрут на някоя от страните от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още