IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден ръст на планираните продажби на жилища в САЩ

Предварителните договори за продажбата се увеличават с над 10% на месечна база през октомври, но са с една пета по-малко спрямо миналогодишните си нива

17:36 | 02.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден ръст на планираните продажби на жилища в САЩ

Подписаните предварителни договори за продажбата на жилища в САЩ нараснаха с рекордните 10,4% през октомври, след като през септември и август броят им се повиши с над 4% на месечна база.

Положителната тенденция на жилищния пазар обаче идва след рекордно ниските нива, до които падна активността през лятото.

Индексът, който следи планираните продажби на жилища, се повишава с 10,4% на месечна база до 89,3 пункта през октомври спрямо 80,9 пункта през септември. Стойността му обаче остава с цели 20,7% под историческите 112,6 пункта, отбелязани през май 2006 г.

Точно след изтичането на правителствената програма за стимулиране покупките на първо жилище в края на април показателят отчете рекорден спад от близо 30% на месечна база през май.

Към края на октомври планираните продажби на жилищни имоти в САЩ са с 20,6% по-малко в сравнение с миналогодишните си нива. Преди година купувачите на първи имот бяха мотивирани да пристъпят към покупката на жилище благодарение на данъчния кредит от до 8 хил. долара, предлаган от американското правителство.

Данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) в САЩ се оказаха много по-добри от очаквания спад от 0,7% на месечна база. Те следят предварителните договори за продажбата на жилище и се различават от данните за финализираните сделки за жилища, които вече са били обитавани.

Планираните продажби на жилища се следят от финансовите анализатори, защото отразяват най-рано промените в нагласите на купувачите и продавачите. Тяхното изменение е добър ориентир за поведението на потребителите и показва очакванията им за цените на жилищата в бъдеще.

По-рано през тази година от асоциацията съобщиха, че благодарение на данъчния кредит за купувачите на първо жилище близо 1 млн. потребители са се включили на пазара, което е подобрило баланса между търсенето и предлагането.

Към 17:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3196 долара, като от началото на днешната валутна сесия щатският долар губи 0,4% срещу европейската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още