IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Зелена светлина“ за включването на Румъния в „Южен поток“?

Засега не се знае дали България може да бъде заобиколена или към Румъния може да има само разклонение на газопровода

12:49 | 26.11.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
„Зелена светлина“ за включването на Румъния в „Южен поток“?

Технико-икономическото проучване за преминаването на газопровода „Южен поток“ през територията на Румъния е привършено и то показва, че е целесъобразно да продължи по-нататъшната работа по възможността за преминаване на маршрута на газопровода през румънска територия.

Това се казва в съобщение на руския газов гигант Газпром относно посещение вчера на представители на ръководството на Газпром в Румъния, където са водени разговори във връзка с „Южен поток“ с ръководството на румънската държавна газова компания Transgaz.

Румъния купува руски природен газ на основата на два дългосрочни договора с действие до 2030 г., уточняват от Газпром.

В средата на октомври Газпром и Transgaz подписаха меморандум за намеренията за подготовката на технико-икономическо проучване относно възможността за преминаването на газопровода „Южен поток“ през територията на Румъния, като проучването явно е направено в съвсем кратки срокове.

В съобщението на Газпром от средата на октомври беше обяснено, че при положение че резултатите от технико-икономическото проучване са положителни – както сега стана ясно - се предвижда през първото тримесечие на 2011 г. да бъде подписано руско-румънско междуправителствено споразумение, което дава правна и политическа основа за реализацията на проекта „Южен поток“ на територията на Румъния.

Идеята за евентуално преминаване на „Южен поток“ през Румъния беше лансирана неофициално от представители на румънското правителство преди повече от година. В края на 2009 година заместник-главният изпълнителен директор на руската компания Александър Медведев коментира, че Газпром „има и други опции, ако нещата не се получат с България, Румъния се интересува от участие в проекта”.

В сегашното съобщение на Газпром не се дава информация дали при евентуално преминаване на „Южен поток“ през Румъния България ще бъде заобиколена или към Румъния би могло да има например само разклонение на газопровода.

На 13 октомври при работната визита на руския премиер Владимир Путин в София, ръководителите на Български енергиен холдинг (БЕХ) и Газпром подписаха споразумение за създаване и устав на съвместното акционерно дружество (с по 50% участие) за изграждането на българския участък от газопровода "Южен поток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Отново антиевропейски действия на Русия. Но европейските закони важат и за Румъния, така че Путин няма къде да избяга...Руският премиер Владимир Путин предупреди, че европейското законодателство, което цели да либерализира енергийните пазари, може да попречи на инвестициите и на бъдещото сътрудничество на Русия с ЕС.През март 2009 г. държавите членки се съгласиха да либерализират енергийните пазари, като осигуриха на по-малките газови доставчици достъп до европейската инфраструктура и възможност да се конкурират с доминиращите играчи на пазара.Споразумението целеше да попречи на компании извън ЕС като руската държавна компания "Газпром" да купуват стратегически разпределителни предприятия без одобрение от страна на правителствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
А, и Люсиен...Чаоооо Желая ти Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
Не е нужно газопроводът да пресича Карпатите. Може да мине от румънска на сръбска територия преди това, на около 50 км от Видин. Дори това ще е почти права линия за основната тръба от излизането на сушата до разклонението в Сърбия. И тази права линия ще върви повечето време на гладко покрай Дунава.Съвсем отделен е въпроса че руснаците явно имат други основателни причини да предпочетат България (по-малка и манипулируема?), иначе отдавна да са ощастливили Румънците, които поне от миналата година се слагат.Както и че тая тръба ще има много разклонения и връзки към други страни и там руснаците си играят геостратегическата игра от векове, едва ли в няколко коментара тук ще я прозрем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Пътували ли сте от Букурещ до границата с Унгария Пътуваите и тогава ще разберете дали Южен поток може да мине през Румъния Разбира се всичко може на този свят но това ще струва на руснаците няколко милиарда долара по-вече и няколко години закъснение от краиния срок които са си поставили Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още